dla mnie moja 106 jest samochodem wygodnym, ekonomicznym, dającym mi satysfakcję z prowadzenia. 1000 cm nie zapewnia szalonych osiągów, lecz nie mogę powiedzieć żebym zostawał w tyle przy starcie ze świateł. Zużycie paliwa za to nie powoduje wyrwy w budżecie. Na długie trasy potrzeba silnika o większej mocy, ale na jazdę na ok 200 km to 1000cm wystarcza. Części niestety dość drogie - jak do Francuzów. Całe szczęście, że nie ma potrzeby częstego z nich korzystania bo autko jest niskoawaryjne.
dobrze wchodzi na obroty, start z piskiem opon to nie problem
5-biegowa, nie mam problemów ze wstecznym, natomiast czasem trzeba dwukrotnie użyć sprzęgła by weszła jedynka
jak na mój gust to brak wspomagania to minus, prowadziłoby się autko wygodniej gdyby było ( to opinia głównie mojej żony) mi wspomaganie do szczęścia nie jest potrzebne.Po 80 tys.konieczna jest wymiana łożysk na belce tylnej, bo wahacz dostaje luzy i niszczy belkę ni i trzeba kombinować, np. toczyć belkę i wahacz, tulejować. Mnie to kosztowało 270zł + 50 zł komplet naprawczy na drugą stronę belki - tam gdzie zdążyłem z wymianą na czas. Nowa belka tylnia to koszt ok. 2 tys. zł.
Ktoś napisał, że czuje się w 106 jak w akwarium - fakt chyba żaden samochód nie zapewnia tak doskonałej widoczności. Siedziałem ostatnio w nowej Cordobie i czułem się jak w czołgu. Potem wsiadłem do mojego autka i poczułem, że tu mogę oddychać swobodnie
denerwuje mnie brak podświetlania przełącznika wentylatora , ogrzewania i regulacji nawiewu. Gdyby nie konsola radia powyżej byłoby wieczorem ciemno i nieciegawie w tej części auta
Nie przeszadzam - po 3 km jazdy dmucha już ciepłe powietrze, na trzecim zakresie wentylator jest zbyt głośny
małe auto z zewnątrz a w środku zaskakuje obszernością
po 110 km robi się głośniej niż bym sobie życzył
moja 106 nie pali w mieście więcej niż 6l ( ale dodać trzeba ,że nie szaleję- jazda błynna) a ostatnio zrobiłem trasę to jest 1124km przejechałem na jednym zbiorniku paliwa ( 45 litrów) ze średnią prędkością 100 - 110 km/h i spalił mi 4,6 litra - to było dla mnie bardzo przyjemne zaskoczenie
wykończenie przyjemne dla oka i dotyku, nie ma tu surowości i dziadostwa. Ja mój samochód kupiłem w 2002 r. we wrześniu za 17.400zł ( z oponami zimowymi) teraz po roku mógłbym swobodnie wysrawić taką samą cenę, nie tracę więc na nim obecnie nic!
przy ok 75 tys. należy wymieniić ruchome elemeny w ukladzie jeednym, żeby potem nie przepłacać przy naprawie wytłuczonych drogich części. Co się jednak nie wytłucze na polskich drogach - trzeba w Polsce chyba mieć terenówkę do jazdy po drogach asfaltowych, żeby nie trzeba było zaraz zmieniać łożysk itp. rzeczy.
generalnie nie zawiodłem się jeszcze ( mam go od roku), jestem trzecim właścicielem