Ocena kierowcy - Peugeot 106 I

Przemysław Muszyński, 14 lat temu
Silnik 1.1 60KM 44kW
Rok produkcji 1995
Peugeot 106 I 1.1 60KM 44kW 1991-1996 - Oceń swoje auto
Karoseria : Auto z 1995 i zero rdzy, czy to na nadwoziu jak i podwoziu :)
Silnik : silniczek krokowy - pływające obroty
Ogólnie auto bardzo fajne, za małe pieniądze, jak na pierwsze auto na dłużej bardzo dobry wybór :)
Bardzo fajny elastyczny silniczek, wiadomo 1.1 dużo mocy nie ma, ale na trasie 90-100km/h śmiga bez problemu ;)
Czasem nie wbija się wsteczny, z tego co czytałem ten typ tak ma. Wystarczy dwa razy wysprzęglić i chodzi. Ładnie przyspiesza na piątce od 60km/h do 90km/h co przydaje się na krętej drodze, nie trzeba tyle wajchować ;)
Bardzo fajnie się prowadzi na drodze, ale problem wychodzi przy parkowaniu. Ma dość duży promień skrętu, przez co na dwa razy trzeba parkować, chodz np. dwa razy większą mazda 626 wchodziła za pierwszym. I oczywiście po ok. 150tys. km tylna belka do remontu.
Spore lusterka, przednia szyba też spora jak na wielkość autka.
Brak zamykanego schowka, brak podłokietnika, oraz jakiejś większej ilości schowków. Nie jest źle, ale mogło być lepiej.
W lato gorąco, wiadomo, auto bez klimy w zimę szybko się nagrzewa, przy sprawnych nawiewach szyby nie parują, ogólnie jest dobrze, jak na autko bez klimy ;)
Mało miejsca, wiem że małe, auto ale spodziewałem się, że będzie więcej miejsca na nogi kierowcy. Na tylnej kanapie da się nawet jechać, jak na tak małe autko dość sporo miejsca na nogi.
Przy wyższych prędkościach (100km/h) słychać już silnik. Ogólnie ok, ale mogło być lepiej.
Części tanie, serwis także tani, prosty w obsłudze. Przez co część napraw/wymian można zrobić pod domem bez wizyt w serwisie. Spalanie w normie, za darmo wiadomo, że jeździć nie będzie, a 6l na 100km to nie jest tak wiele.
Bardzo tanie małe auto, za taką cenę nie wiem czy można oczekiwać czegoś lepszego.
Tu miłe zaskoczenie, poważniejszych usterek nie miałem. Wymienione tylko części eksploatacyjne, ale to chyba normalka ;)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 60KM 44kW [l/100km]

5,9