Ocena kierowcy - Opel Zafira C Tourer

piotr, 4 lata temu
Silnik 1.4 Turbo Ecotec LPG 140KM 103kW
Rok produkcji 2016
Opel Zafira C Tourer 1.4 Turbo Ecotec LPG 140KM 103kW od 2013 - Oceń swoje auto
Inne : pozytywnie zaskoczyła mnie całość tego auta - kupiłem je z rozmysłem w tej wersji silnika i nie zawiodłem się
Po tych 3 latach nie żałuję - kupiłbym ponownie. Samochód jest przestronny i wygodny, trochę obawiałem się silnika 1,4 czy nie za mały ale nic więcej tak naprawdę nie potrzeba, Mam porównanie z oplowskim 1,8 i wersja 1,4 140km bije go na głowę. Jedyne co mnie zaskoczyło to mniejsza ilość schowków w kabinie - widać że Zafira C to nie jest już tylko minivan...
Turbina robi swoją robotę, Od samego dołu ( 1800 obrotów ) ciągnie równo. Podoba mi się charakterystyka tego silnia który jest przyjemny w normalnej codziennej jeździe. Do tego spalanie ... - tankuję 68 litrów gazu a zasięg to 750-800km
skrzynia m32 - wymieniłem i dolałem oleju - żadnych problemów. Jest cicho i spokojnie żadnych problemów
twardy i bezpośredni - nie jest to sportowy samochód a jednak...
tu minus za jakość lakieru, jednak to nie wina opla a UE i ekologicznych lakierów - więc niestety trzeba uważać bo łatwo o odpryski czy zarysownania
mam wersję elitte - są czujniki parkowania przód tył ale przy tym wykończeniu powinna być kamera cofania
bez zarzutu
2 strefowa automatyczna klimatyzcja duży zakres regulacji - wentylator ma chyba z 8 ustawień, Mam podgrzewane siedzenia i kierownicę więc może jestem rozpieszczony
jak z zafirze - miejsca pod dostatkiem
jak na tą klasę i gabaryty jestem pozytywnie zaskoczony trzeba zakładać dobre opony bo właściwie to słychać wtryskiwacze od gazu i opony
nie do pobicia fabryczna instalacja i po 65 tys żadnych problemów spalanie w mieście 9 l, na autostradzie przy obciążeniu i 130-140 również 9, ale wystarczy jechać 120 a spadnie poniżej 8l
dałem 4 gwiazdki bo wszystkie samochody są za drogie
piszczy mi jeden zacisk hamulcowy - czasami i rzadko czasami "wiesza" się wskażnik gazu i nie można podłaczyć rozdzielacza usb bo potrafi zawiesić całe radio
nic się nie dzieje

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Turbo Ecotec LPG 140KM 103kW [l/100km]