: Dynamiczny, przyjemny, elastyczny, oszczędny.
Już zbieram na nową wersję Zafiry :)
Doskonała elastyczność, nieco odczuwalna turbodziura, przyspieszenie do 100 poniżej 10 sekund, prędkość maksymalna 215 kmh w 2 osoby. W mieście też się sprawuje z racji naprawdę fajnej elastyczności :)
Zwarta, niekłopotliwa aczkolwiek sprawia wrażenie nieco siermiężnej. Za to plus za 6 biegów, w trasie przy rozsądnych prędkościach pali dzięki temu tyle co hatchback.
Zawieszenie komfortowe ale zarazem całkiem twarde ( absolutnie nie sportowe ale wyczuwalne i \"bezpieczne\" ). Układ hamulcowy przeciętny ale nie ma na co narzekać.
Żona łatwiej manewruje Zafirą niż 3 drzwiową Hondą Civic - inna rekomendacja zdaje się zbędna :)
To był powód zakupu Zafiry. Mnóstwo miejsca, wzorowa funkcjonalność, doskonała widoczność. Nasza czteroosobowa rodzina zabiera się na urlop ze wszystkimi mniej lub bardziej potrzebnymi gadżetami. W przypadku złożenia 3 rzędu siedzeń bagażnik na poziomie przeciętnego hatchback więc też OK.
W wersji z automatyczną klimatyzacją bardzo fajnie. Mamy akurat wersję z atermicznymi szybami więc wnętrze nagrzewa się w granicach rozsądku ale i tak zarówno klimatyzacja jak i ogrzewanie działa bez zastrzeżeń. Brakuje mi trochę dwustrefowej klimatyzacji, chociażby z racji na dzieci.
Doskonale w każdym calu.
Zawieszenie niesłyszalne. Silnik CDTI trochę słyszalny ( do 3000 obr miłe pogwizdywanie ) , poźniej robi się klekocik. Jazda w trasie do 150-160 kmh bardzo przyjemna, potem duże opakowanie zafiry daje znać o sobie szumami powietrza.
Jak na tak dynamiczny silnik, duże gabaryty, częste stanie w korkach i naszą ciężką nogę to rewelacja.
W klasie MPV bezkonkurencyjna cenowo. Przed zakupem Zafiry myślałem m.in. o Mazdzie 5 i Toyocie Corolla Verso. O ile Mazda jest rocznikowo droższa od Opla o 10-15% o tyle Corolla Verso z rocznika 2007-2008 ma chore ceny ( a serwis , o zgrozo )
Mamy 4 letni samochód, od czasu do czasu coś się dzieje ale nie są to kwestie ani drażniące ani krytyczne. Serwisujemy jeszcze w ASO gdzie ceny nie są powalające więc koszt utrzymania jest na akceptowalnym przez nas poziomie.
Póki co , odpukać, brak jakichkolwiek krytycznych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI ECOTEC 150KM 110kW