Ocena kierowcy - Opel Zafira A

SeDay, 13 lat temu
Silnik 2.0 DTI 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 2002
Opel Zafira A 2.0 DTI 16V 101KM 74kW 2000-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Po przejechaniu 150.000km w śilniku wymieniłem tylko podstawowe rzeczy które ulegają zurzyciu jak w każdym samochodzie. Z pewnością przy przebiegu 300tyś km silnik nadal będzie równo pracował.
Ogólnie samochód świetnie nadaje się na długie wycieczki z całą rodziną.
Silnik pracuje jak należy, pojechałem tym autem do Włoch i dwa razy na wakacje w góry do Czech i żadnych problemów nie było. Po 20.000km dolałem tylko 0,5L oleju.
Skrzypnia biegów jak w każdym oplu trzeba troche siły włożyc żeby wrzucić bieg ale w tej marce to normalne.
Bardzo wygodnie prowadzi się w zatłoczonych miejscach, a zimą ABS\'y również pracują jak należy.
Po 20h pracy klimatyzacji nie było żadnego problemu. Równeiż zima ogrzewanie działa jak należy.
Bardzo mało spala. W mieście max 7L a na trasie czy jade 80 km/h czy 130 km/h spalanie jest takie same - 5,2 L/100km, a gdy pracuje kilima wtedy spala 5,3L
Jak na swój wiek i wykonannie to bardzo tanio.
Po przejechaniu 50.000km wymieniłem olej, klocki hamulcowe i nabiłem klime, reszta nie wymagała żadnej naprawy.
Po wjechaniu na próg zwalniający na jezdni przy 120 km/h pękła sprężyna amortyzatora ale mimo to jeździłem tak jeszcze 2 miesiące aż wymieniłem.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 DTI 16V 101KM 74kW [l/100km]

5,8