Ocena kierowcy - Opel Zafira A

Rok produkcji 2000
Opel Zafira A 2.0 DI 16V 82KM 60kW 1999-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : Przestrzeń
Duża przestrzeń, trzeszczące uchwtyty od zamykania drzwi (jak z chińskiej zabawki plastik, powariowali czy co), brak osiągów. Apetyt na paliwo umiarkowany, ale nie powalający na kolana. Zdecydowanie dla osób oczekujących przestrzeni, siedzenia troche jak w autobusie a którzy zupełnie nie interesuja sie wyprzedzaniem. Dojechać sie dojedzie. Ale wiem jedno - chcę go sprzedać, bo po prostu mnie zawiódł zarówno model jak i marka.
Typowy klekot starej generacji - na luzie słychac klekot niemiłosiernie, zarówno na zwenątrz jak i wewnątrz samochodu. Elastyczność ma nie najgorszą, ale efekt turbo dziury występuje. Zdecydowanie brakuje mocy, na tym polu to katastrofa. Wyprzedzanie tira - wcześniej chyba trzeba zrobić rachunek sumienia. Jeżeli kupować Zafirę - to tylko i wyłącznie z mocniejszym silnikiem, ten to porażka maksymalna. Dość długo nagrzewa sie silnik.
Działa, nie psuje się, więc jest dobrze.
Całkowita przeciętność. Ani dobrze, ani źle.
Bardzo dobra widoczność, w końcu to autobus no nie?
Ani rewelacyjnie, ani zdecydowanie źle - po prostu, przeciętnie. Typowa logika starej daty, po przesiadce do nowego samochodu dopiero widać lata świetlne od tej konstrukcji.
Dobrze chłodzi, dobrze grzeje. Nie hałasuje znacząco.
Brawo za przestrzeń, najmocniejszy punkt samochodu. Fotele w bagażniku - też świetne. Fotele nie są najwyższych lotów, ale za przestrzeń daję 5.
Klekot niestety dociera do wnętrza. Na trasie mruczy, są samochody lepsze i gorsze, tu jest całkowita przeciętność, bez zachwytów i skowytów.
Nie jest najgorzej, ale spalanie w szybkiej trasie na poziomie ok. 7 litrów uważam za duże. Aby mało palic trzeba powozić jak emeryt - w czym bardzo pomaga brak osiągów. Na krótkich zimowych dojazdach dom-praca-dom niestety spala dużo (niedogrzanie silnika).
Zdecydowanie za drogi samochód jak na to co oferuje: brak osiągów, duża przestrzeń. Przychodzi mi na myśł skojarzenie z autobusem... Zupełnie nie wiem, skkąd relatywnie wysokie ceny - moim zdaniem sa nieadekwatne do samochodu. Ciekawostka: w Polsce ceny są ok. 30% wyższe za ten model niz wiinnych krajach Europy (Hiszpania, Włochy, UK) - czyżby ludzie jednak wierzyli w Opla tylko u nas?
Jakieś drobiazgi zdarzaja się każdemu. Trzeba byc po prostu przygotowanym że dziś to, jutro tamto.
Trochę mi sie jednak psuł, liczyłem na lepiej. Kilka razy unieruchomienie i dojazd do pracy autobusem. Głównie osprzęt silnika (ech, ten alternator i regulator napięcia). Polskie drogi wykańczają też przednie zawieszenie. Do zapalającej sie kontrolki check engine trzeba przywyknąć i polubić, bo w korkach zapala się i gaśnie, zapala i gaśnie - a silnik sie kręci, samochód toczy. Kompletnie nie wiadomo o co chodzi.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 DI 16V 82KM 60kW [l/100km]

6,8