Ocena kierowcy - Opel Vivaro A Van z pojedynczą kabiną L1

Tomek, 5 miesięcy temu
Silnik 2.0 117KM 86kW
Rok produkcji 2006
Opel Vivaro A Van z pojedynczą kabiną L1 2.0 117KM 86kW 2001-2006 - Oceń swoje auto
Inne : Wygodne, niedrogie i ciche auto z dobrą dostępnością części.
Inne : Redakcja nie pierwszy raz na błędne dane - mam model A z 2007 roku, z silnikiem 2.0 16V, w wersji L1H1, a taka opcja niby jest niedostępna. Proponuję zmienić dane.
Układ elektryczny
Wygodne auto, kupiłem pod kątem przerobienia na mini kampera( polecam mwzm.pl). Silnik z lpg, działa bez zarzutu, mimo że elektronika lubi powariować. Ale kość OBD2 i darmowy program jak na razie zdaje egzamin
Przydałoby się te parę kucyków więcej, ale kultura pracy wystarcza. Z sześciobiegową skrzynią biegów na trasie pozwala np dobry komfort długotrwałej jazdy. Niestety spalanie poniżej 12 l praktycznie nie do osiągnięcia. Ale z gazem i tak tragedii nie ma. Zwłaszcza jak gaz niedrogi ( Gdańsk wczoraj 2.55-2.63/l)
Zdarzają się przy wrzucaniu wstecznego małe zacięcia, ale ogólnie ok.
Na mokrym i śliskim potrafi zatańczyć
Rdza nie jest mu obca, choć tragedii nie ma.
Sugeruję kamerkę na tyłek. Znacznie poprawi widoczność przy cofaniu.
Przyjemne auto do codziennego użytku, dla niewysokich również jako auto na wyjazdy.
Bardzo szybko się nagrzewa, zarówno wentylacja jak i klima działa dobrze.
Trochę niewygodny fotel kierowcy dla niewysokich. Zbyt dlugie siedzisko. Ale jazda lepsza niż innym busem.
To bus, więc oczekiwać cudów nie można, ale na postoju z włączonym silnikiem praktycznie go nie słychać
Tanie auto. Dostępne części.
Mój egzemplarz ( krótki i niski) udało się wyrwać za zawrotne 16 tys. Oczywiście wiedziałem, że trzeba nieco w niego włożyć. Ale patrząc dziś na ceny żadnych szans na tak taniego busa z gazem.
Elektronika, jak to w francuzach. Ale często do ogarnięcia bez warsztatu.
Jak na razie żadnych. Choć ostatnio coś w zawieszeniu trzeszczy. Ale większość rzeczy można tu zrobić samemu, więc jest dobrze. A i ceny części nie są zaporowe i ze względu na opcjonalność modelu ( Renault, Nissan, Opel) szeroko dostępna

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 117KM 86kW [l/100km]

13,8