Ocena kierowcy - Opel Vivaro A Van z podwójną kabiną L1
Przebieg:
48 tys. km
Okres użytkowania:
3 lata
mercedes w tym przedziale cenowym nie wstawia silnik 2100cm, owszem jest ładniejszy , ale wolniejszy i słabszy, za wyposażenie trzeba zapłacić. Transporter jeszcze droższy, a tylko te dwa auta są w stanie konkurować. Nissan i Renault to to samo co opel. Ale tylko 2,5l!!
Silnik jest główną zaletą tego auta jest bardzo elastyczny, prędkość maksymana 205km/h, przyspieszenia nie sprawdzałem, ale radzi sobie z dwu litrową benzyną. jeśli chodzi o spalanie to pisanie o spalaniu 6,3l/na 100km ok. ale to jest katowanie tego silnika(da się to osiągnąć ale będzie się tak działo jak opisał Pan wyżej. 6bieg włącza się przy min 120km/h i wtedy nie ma możliwości żeby się dusił silnik. mógłby byż nieco cichszy.
biegi wchodzą lekko i precyzyjnie
kierownica chodzi leciutko jeżdżę także osobowymi i śmię stwierdzić, że chodzi bardziej precyzyjnie jak w małych autkach.
Pare razy schowały mi się autka za bocznymi słupkami, ale to jest autko dostawcze i trzeba wziąć pod uwagę że są nieco szersze jak w osobowych, ogólnie nie jest żle
stosunek ceny do jakości moim zdaniem dobry
Ogrzewanie w zimę - po 15 minutach jest już bardzo ciepło, klima działa bez zarzutów (mam, ale używam bardzo mało)
Największy problem to jest ustawienie fotela kierowcy, teraz zamówił bym sobie najlepsze siedzenia jakie można wybrać z opcji. Niby wziąłem bardzo bogatą wersję ale nie zwróciłem uwagi na fotel. Przestrzeni wystarcza , ale w dłuższej trasie często przestawiam fotel. Mało miejsca na nogi dla wysokich pasażerów (kanapa podwójna)
mógłyby być trochę cichszy w środku
Lubię szybką jazdę, dlatego kupiłem 2,5l 150kM, a nie 1,9l, pisanie o spalaniu 6,3l przy tym motorze to pomyłka oczywiście jest to możliwe, ale trzeba jechać 80km/h na 6-cę ( mija się to z celem)normalne spalanie to max 9l(ostre deptanie)od samej jedynki do 6-ki. Przy normalnej jeździe spala mi 7.5l śrtednio 8- 8,3l/100km
dobry
mam przejechane 50.000km na razie nie dołożyłem przysłowiowej złotówki.OLej zmieniłem na mobil praktycznie po 3tys.
j/w
- zużycie paliwa dla silnika 2.5 CDTI 146KM 107kW