Ocena kierowcy - Opel Vectra C Sedan

Okres użytkowania: 1 rok
Opel Vectra C Sedan 2.2 DTI ECOTEC 125KM 92kW 2002-2005 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Dosyć wygodne miejsce dla szofera
Inne : bardzo skomplikowana skrzynia biegów 2 razy już nawaliła, koszty naprawy są nie małe
Układ elektryczny : Padł jakiś tam komputerek, koszt 2000, padały też czujniki: temperatury, czujnik szybkości w skrzynce biegów, czujniki kierunku i prędkości kół, ABS czujnik
Zawieszenie : Tylne zawieszenie posypało się koszt naprawy 2300
Ogólnie gdyby ten samochód nie zawodził to byłby całkiem sympatyczny i miły samochodzik, wygodnie w nim czuje się każdy. Ale z powodu na to że często z nim jeździ się do serwisu nie lubię go. Tego samochodu już nie kupiłbym z pewnością. Możliwie to mi popadł się taki samochód i inne są w porządku opisałem taki jaki mam.
Silnik pracuje naprawdę dosyć głośno, nie jest to pierwszy mój dyzel, więc porównywalnie jest głośny.
Mam automatyczną skrzynię biegów, o której nic dobrego powiedzieć nie mogę, jest bardzo awaryjna, często miałem z nią kłopoty. Naprawy dotyczące skrzyni to są naprawdę duże sumy.
Myślałem, że ten samochodzik będzie stać stabilnie na trasie, a tak nie jest, nawet opel astra jest stabilniejszy. Kierownica ciągle przeszkadza, nie da się ją uregulować tak, żeby nie przeszkadzała.
Widoczność z tyłu jest dobra, na boki też, ale z przodu to niezbyt dobra.
Ergonomii w tym samochodzie chyba ogólnie nie znajdziemy, jest moim zdaniem to samochód pudełko, cały kwadratowy, wszędzie linie proste i proste załamania, jak na zewnątrz tak też i wewnątrz.
wszystko byłoby tutaj OK, ale to pokrętło regulacji mocy wentylatorków to po prostu katastrofa, nie da się im złapać taką moc jaką potrzebujesz, skacze jak szalone. Po prostu przechlapane. Zimą stosunkowo długo się grzeje, więc nie pokładajcie nadzieji na to że szyby same się rozmrożą.
Dla pasażerów miejsca jest naprawdę wystarczająco, nawet dla 4 pasażerów miejsca jest OK. Jako kierowca to zarzuty mam tylko do kierownicy, nie da się ją wyregulować tak żeby większy człowiek siedział wygodnie i kierował wygodnie. Ale moja żoneczka czuje się za kierownicą idealnie. Mnie po prostu nogi się nie mieszczą. Bagażówka jest naprawdę pojemna, jest to wielki plus dla tego samochodu.
No cóż, od tej klasy samochodu spodziewałem się naprawdę ciszy w salonie samochodu, ale bardzo się zawiodłem, silnik słychać za każdym wciśnięciem pedału. Ale wrażenie takie że słychać tylko silnik, ponieważ co się dzieje na drodze praktycznie nie słychać.
Zużywa ten samochód paliwka to średnio nie najmniej jak na ten silnik i też nie najwięcej. Na trasie mniej więcej około 7,5 l na 100 km. przy prędkościach 100-110 km./h. W mieście zimą około 9,5 l. na 100 km. nie zimą około 8,5 l. na 100 km. Samochód ogólnie można zaliczyć do ekonomicznych jak na taki silnik oczywiście i uwzględniając że to jest automatyczna skrzynia biegów.
Cena tych samochodów jest OK, aby jakościowo byli jeszcze OK i wtenczas byłoby fantastycznie :)
Co do niezawodności to powiem Wam, że rozczarowany jestem. Częste pobyty w autoryzowanym serwisie Opla i tam mi ciągle mówią, że niestety z tymi samochodami tak już jest. Dosyć często coś w tym samochodzie przestaje działać, szczególnie różnorodne czujniki.
Najpoważniejsze usterki które miałem to ze skrzynką biegów i poleciał jakiś tam komputerek. Jak tylko coś ze skrzynką źle od razu samochód przechodzi w stan awaryjny i nie da im się jechać, najwyżej uciążliwie dopełza do serwisu. Ogólnie to takie wrażenie coby w elektronice tu nie padło samochód od razu przechodzi w stan awaryjny, aż chce się pozbyć całej tej cholernej elektroniki.
Opel Vectra C Sedan