Marcin Fabrykowski (marcin@rynkowy.pl),
Silnik 2.0 DTI ECOTEC 100KM 74kW
Rok produkcji 2003
Przebieg:
27 tys. km
To solidne, wygodne, eleganckie i bardzo oszczędne auto. Po dwóch latach użytkowania Vectry - mogę powiedzieć, że był to dobry zakup, którego nie żałuję ani przez moment.
To mój pierwszy diesel i przyznam, że w porównaniu do benzyny wydaje sie trochę za głośny na niskich obrotach. Elastyczność oceniam również dość przeciętnie, prawie niemożliwe jest np. ruszenie z drugiego biegu bo silnik się dusi.
Bez zastrzeżeń. Chodzi dokładnie tak jak powinna.
Auto prowadzi się jak po szynach, niezależnie od nawierzchni, skretów i prędkości. Dobra robota!
Dobra widoczność do przodu i na boki, gorzej z tyłem. Polecam instalacje czujników parkowania.
Ergonomia prawie doskonała. Wszystko jest tam gdzie być powinno. Jedyną krytyczną uwagę mam pod adresem zbyt płytkich i niewygodnych wgłębień na napoje. Butelka w tym się wywraca.
Świetna wentylacja i ogrzewanie. Wystarczy kilka chwil żeby w środku zapanował odpowiedni klimacik :)
Duży samochód - dużo miejsca. Każdy poczuje się tu dobrze.
Im szybciej, tym lepiej. Diesel trochę hałasuje na niskich biegach, natomiast w trasie go prawie nie słychać.
To największy mój samochód, jaki do tej pory posiadałem a zarazem ...najbardziej ekonomiczny. Na trasie Gdańsk-gliwice, w warunkach ostrej zimy spalił mi średnio 4,7 litra oleju. Rewelacja! Koszty serwisu też nie są zbyt wysokie a przeglądy w dieslu wystarczy robić co 50.000 km.
Vectra nie jest tania, ale nie odstaje zbytnio od konkurencji.
W ciągu 2 lat nic poważnego się nie zdarzyło. Drobna usterka sterowania radiem, którą usunieto w ramach gwarancji i nic poza tym.
2 lata użytkowania i absolutnie żadnej poważnej usterki.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 DTI ECOTEC 100KM 74kW