Ocena kierowcy - Opel Vectra C Kombi

Silnik 1.9 CDTI 16V 150KM 110kW
Rok produkcji 2006
Opel Vectra C Kombi 1.9 CDTI 16V 150KM 110kW 2005-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Na rok zakupu 2006 i z persepktywy 4-letnich obserwacji jedna z lepszych składowych tego auta.
Układ elektryczny : układ ładowania był naprawiany 4-krotnie w zakresie gwarancji auta
Karoseria : przy lewym nadkolu po 3 latach pojawiła się rdza i odchodzi farba
Układ hamulcowy : nie wiem dlaczego, ale tylne klocki były wymieniany 2-razy częściej niż przednie
Pomimo tego, że auto w dalszym ciągu wizualnie podoba mi się, nie był to dobry wybór.
Jest to mocna strona tego auta. Po przejechaniu ponad 1/4 mln km nie ma różnicy w spalaniu, przyspieszeniu czy kulturze pracy.
Toporne wrzucanie 1-ki. Na każdym z biegów auto dobrze się zbiera, uwzglęniając oczywiście ich przeznaczenie. 3 i 4 doskonale radzą sobie podczas manewru wyprzedzania.
Nie wyróżnia się niczym dobrym w porównaniu z konkurencją, ani niczym złym. Jak każde combi jest nadsterowne.
Jak na auto tej wielkości widoczność jest bardzo dobra. Martwe punkty to prawy słupek (lepiej się trochę pochylić do przodu przy skręcie w lewo) oraz dość spora niewidoczna przestrzeń w lewym lusterku (przy zmianie pasów na autostradzie trzeba spojrzeć w lewą szybę).
Dla mnie bez zastrzeżeń. To co jest potrzebne do bezpiecznej jazdy jest tam gdzie tego oczekujemy w dobrze dobranych odległościach. Auto pod tym względem, na swoje czasy i klasę, przyjaźnie zaprojektowane.
Jest to jedna z niewielu rzeczy, których przez 4 lata nie naprawiałem przy bardzo intensywnym urzytkowaniu. Raz do roku czyszczenie (przed sezonem letnim).
Był to jeden z głównych powodów wyboru tego auta. Ilość miejsca w tym samochodzie jest wystarczająca dla tych co mają dużo cm i od czasu do czasu ktoś za nimi ma siedzieć i trzeba jeszcze coś przewieźć. Jestem zwolennikiem pasywnego bezpieczeństwa i jeżeli auto ma dodatkowe pół metra to ma się więcej co gnieść przed moimi kolanami i plecami.
Porównywalne z mondeo z poprzedniej generacji, gorsze od passata.
Średnie spalanie przy jeździe 90% trasa pokonywana dynamicznie, 10% miasto to niezależnie od pory roku niezmiennie od początku użytkowania przedział od 6,7 do 6,9.
Przy zakupie nowego auta Opel proponował w porównaniu z konkurencją najwięcej (dobre wyposażenie, ładna linia nadwozia, mocny silnik, ilość miejsca) i wydawał się rozsądnym wyborem. Gdy jednak doliczymy czas, czas, czas i pieniądze (szczególnie po zakończeniu się gwarancji), które są potrzebne przy każdych kolejnych przejechanych 10 tys. km to szybko zapominamy o początkowych bonusach a nasz wybór wydaje nam się przysłowiowym \"wdepnięciem w gówno\".
Trudno zliczyć mankamenty. Prawie zawsze pali się jakaś lampka kontrolna i nie są to tylko zapalone światła.
2-krotnie wylądowałem na lawecie pomimo tego, że auto jest serwisowane, a dbałość o moje bezpieczeństwo jest dla mnie bardzo ważne.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI 16V 150KM 110kW [l/100km]

7,3