Ocena kierowcy - Opel Vectra C Kombi

Silnik 1.9 CDTI 16V 150KM 110kW
Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Vectra C Kombi 1.9 CDTI 16V 150KM 110kW 2005-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : Jak na tak wielkie bydlę do rozpędzenia, silnik nadal zadziwia mnie swoją mocą i stosunkowo niskim spalaniem.
Duży i wygodny samochód rodzinny. W mieście trochę za duży. Daje to się odczuć podczas parkowania i manewrowania. Jest zdecydowanie za mało zwrotny. Na parkingach czuję się jak słoń w składzie z porcelaną - tylko czekam, aż w coś przyp...
To jest mój pierwszy diesel, więc musiałem się do niego przyzwyczaić. W sumie jest całkiem nieźle: auto ma potężnego kopa, silnik jest dosyć elastyczny, ale czasami da się wyczuć turbo dziurę. Niby można z tym żyć, jednak czasem przeszkadza...
Nie mam zastrzeżeń. Początkowo nie mogłem przyzwyczaić się do 6 biegów. Dźwignia zmiany biegów mogłaby być trochę krótsza i z mniejszym skokiem. Z początku czułem się jak w ciężarówce ;-)
Jeździ się pewnie i bezpiecznie. Nie jestem rajdowcem i to co jest w zupełności mi wystarcza.
Do przodu i na boki jest OK. Tragiczny widok do tyłu - jakbym patrzył w tunel ;-) No cóż, taka jest uroda każdego kombiaka. Czujniki cofania są niezbędne. Lusterka boczne nawet niezłe.
Pstryczki i kręcioły na swoim miejscu. Denerwuje otwieranie drzwi po zablokowaniu zamków. Jest to możliwe tylko przez kierowcę i to tylko po naciśnięciu specjalnego klawisza na drzwiach kierowcy. Klamki kierowcy i pasażerów po zablokowaniu zamków nie działają. Strach pomyśleć, co może się dziać gdyby nagle trzeba było szybko opuścić samochód :-/
Dwustrefowa klimatyzacja - nic dodać, nic ująć. Powietrza nie brakuje.
Duuużo miejsca! Siedzący na tylnej kanapie mają sporą przestrzeń na nogi i nie wpierają się w fotele przed nimi. Łokciami także się nie trącają. Bagażnik jak w ciężarówce. Zmieści się wszystko!
Cisza. Teraz już się przyzwyczaiłem i słyszę to i owo, ale z początku cisza była niepokojąca :-)
90% przebiegu przypada na miasto. Przeciętne spalanie wynosi ok. 7-7,5 l/100 km. Czasem trochę więcej, czasem trochę mniej. Znajomym zdarza się więcej palić, ale to miejscy rajdowcy. Mnie nie bawi ściganie się od świateł do świateł. W trasie tak naprawdę nie wiem ile pali - dużo mniej, bo wystarczy raz wlać i można jeździć bardzo długo. P.S. podane przeze mnie w tabelce obok wyniki spalania zostały wymuszone i strzeliłem je trochę \"na oko\". Nie prowadzę szczegółowych statystyk w tym zakresie, tym bardziej, że głównie poruszam się w mieście.
Hmm... trudno powiedzieć. Kupiłem samochód używany, ale stosunkowo nowy. Musiał swoje kosztować. Trochę bajerów jest, jednak nie za nie chciałem płacić.
Nic mi nie przychodzi do głowy. Aha, spaliła się żarówka podświetlająca tablicę rejestracyjną.
Jak dotąd - odpukać - nic :-)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI 16V 150KM 110kW [l/100km]

6,8