: Świetny silnik, bardzo elastyczny, dobrze przyspiesza już powyżej 1600 obrotów, a powyżej 2000 to trzeba samemu doswiadczyć.
Samochód idealny do długich tras i nie tylko. Wewnątrz dużo miejsca, pewne i przewidywalne zawieszenie, świetny silnik można by tak dalej wyliczać. Jest to godny następca Opla Omegi i uważam że może spokojnie konkurować z Mercedesem klasy E ( niedowiarkom proponuje porównać parametry obu samochodów).
Jest to mój pierwszy samochód z silnikiem diesla. Przed zakupem testowałem różne samochody ale w vectrze silnik przypadł mi najbardziej do gustu. Jest cichy, elastyczny i posiada odpowiedni zapas mocy do jazdy po naszych "wspaniałych" drogach i te spalanie.
Biegi dobrze zestopniowane, czasami z wiekszym oporem wchwodzi jedynka.
Układ jezdny dobrze zestrojony nawet na nasze "wspaniałe" drogi. Bez wiekszego problemu można po naszych drogach zrobić około 1000km dziennie i nie odczówa się zmęczenia. Mi po przesiadce z Astry II początkowo wydawał się miękki ale teraz jest OK.
Genaralnie jest dobrze. Trzeba uważać bo za przednimi słupkami może się "schować" pieszy i nawet samochód. Przy parkowaniu tyłem trzeba uważać szczególnie jeżeli jest sie nie przyzwyczajonym do kombi.
Zawsze może być lepiej to każdy może stwierdzić. Przełączniki rozmieszczone poprawnie. Przyzwyczajenia wymagają kierunkowskazy i przełacznik świateł. Nietórzy narzekają że nie ma oddzielnego wyłacznika klimatyzacji ale klima jest nie po to aby ją włączać i wyłączać. Przydały by się uchwyt na napoje z przodu bo to co jest przy dzwigni zmiany biegów to nieporozumienie ( przy manualnej skrzyni) ale to zmusza do postojów co jakiś czas. Fotele o optymalnej twardosci nawet po wielogodzinnej jeździe nie odczówa się ucusku stalarza fotela.
Jeździłem róźnymi samochodami ale tym jestem pozytywnie zaskoczony. W lecie wnetrze samochodu nie nagrzea się tak bardzo. W lecie bardzo szybko jest schłodzone wnetrze samochodu ( klima elektroniczna - polecam w Astrze miałem klimę manualna też dobra) ,a w zimie jak na diesla też bardzo szybko nagrzewa wnetrze.( poprawdzie nie tak szybko jak w Astrze- silnik benzynowy ). Przez cały okres zero problemów z zaparowaniem szyb.
Przymierzałem się do paru samochodów jak C5, Mondeo, Laguna, Passat, Mazda 6 ale to było zaskoczenie. Poraz pierwszy nie musze odsuwać siedzenia do końca ( jestem wysokim kierowcą 192cm wzrostu) i za mną bez problemu miesci sie wysoki człowiek. Ilość miejsca jest pozytywnym zaskoczeniem szczególnie jak sie zacznie porównywać z mercedesem klasy E
We wnęrzu cisza nawet przy szybkiej jeździe co pozwala na wielogodzinną podróż bez meczenia hałasem. Na zewnątz jest juz dosyc głośny i zato właśnie dostaje 4 gwiazdki a nie 5
Spalanie trochę to odbiega od tego co ppodaje producent ale u konkurencji są jeszcze większe różnice. Wiele zależy od stylu jazdy mi to kształtuje się tak: 7,5l/100km w cyklu mieszanym z przwewagą miasta, 8,7l/100km w cyklu tylko miejskim, 5,8l/100km w trasie. Napraw jeszcze nie było a ceny przegladów są przstępne.
Przy cenie 90tys. zł (samochód na firmę) to tylko C5 była w podobnej cenie i wyposarzeniu ale liczyć na to że się trafi w dobry samochód to sobie nie mogłem pozwolić (zresztą C5 w trakcie jazdy testowej sie rozkaraczyła jak mi powiedzieli to problemy z elektryką)
Jak narazie nic.
Jak narazie nic.