: Niektórym się nie podoba ale mi akurat tak (auto po faceliftingu)
Auto duże, ekonomiczne, idealne na długie trasy, w mieście ze względu na swoje gabaryty mogą pojawić sie trudności z parkowaniem ale coś za coś.
Silnik bardzo oszczędny, moc wystarczająca aczkolwiek dobrze \"ciągnie\" dopiero od 2000 obrotów, czyli czasami trzeba zredukować bieg przy wyprzedzaniu, ocena 4+
Skrzynia 6 -cio biegowa dobrze zestopniowana, czsami dwójka trochę haczy
Zawieszenie wsam raz, ani nie zamękkie ani nie za twarde. Trochę denerwujący hałas przy pokonywaniu tzw. tygodniówek (poprzecznych nierówności)z dużą prędkością.
Parktroniki trochę pomagają, aczkolwiek ich piszczenie jest czasami denerujące. Z tyłu pomimo że kombi dobrze, z przodu trzeba się mocno wychylić aby zobaczyć przedni prawy róg samochodu (nie pomaga nawet regulowana wysokość fotela kierowcy - ja mam 178 cm)
Deska jest czytelna i niezbyt skomplikowana do obsługi kierunkowskazów i wycieraczek trzeba się przyzwyczaić, choć mi to zajęło 1 dzień. Przydałaby się obsługia klimatyzacji w kierownicy, bo przy jej ustawianiu na początku trzeba niestety oderwać wzrok od drogi.
Klimatronik dwusterfowy robi swoje - chłodzi wnętrze błyskawicznie. Przy wyłączonej klimie niestety szybki parują.
Rozstaw osi 2830 mm i wszystko jasne, miejsca na nogi aż za dużo. Jeżeli chodzi o tylną knapę dwie osoby jadą komfortowo, trzy na krótkie trasy również (no chyba ze trzech tęgich facetów, wówczas ciasno).
Jak na diesla bardzo przyzwoite, charakterystyczne klekotanie słychać troszkę tylko na biegu jałowym. Przy dwóch tys obrotów jest ciszej niż w moim poprzednim benzyniaku.
Jak na tak duże auto to jest ok.
Średnio pali mi poniżej 7l/100 km
Auto dobrze wyposażone, 2,5 letnie z oryginalnym przebiegiem (140 tys) za przyzwoitą cenę. Inne bardziej prestiżowe marki za tą cenę i z podobnym wyposażeniem 2-3 lata starsze.
Do tej pory tylko koszty eksploatacji - wymiana napędu rozrządu, oleju i filtra.
Trochę fotel kierowcy zaczyna skrzypieć ale na razie nic z tym nie robię.
Na razie brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI 120KM 88kW