Największym minusem mojego egzemplarza jest posiadanie DPFa (duże spalanie w czasie korków, w mieście), samochód dynamiczny (w moim przypadku do 100 w 10 sek), zdecydowanie lepiej sie sprawdza podczas wyprzedzania przy wartosciach 60-120, 80-140, wtedy znacznie bardziej czuć tego kopa. Skrzynia automatycznie narazie spisuje bez zarzutu, polecam wymiane oleju w skrzyni co 60 tys, przeglady oleje, filtry co 10-15 tys przy aktualnym przebiegu. Ogólnie jestem zadowolony, chociaż następnym razem pewnie wybiorę samochód z możliwością instalacji LPG ze względu na spalanie i koszty eksploatacji w mieście.
Trochę głośny na postoju i słychać wyraźne klekotanie jak to w dieslu. Jednak diesle Toyoty są znacznie cichsze. Ogólnie bardzo dynamiczny, w trasie bardzo oszczędny, gorzej w mieście, mało awaryjny jak naraazie, więc jest OK.
Posiadam skrzynie automatyczna, narazie sprawuje się bez zarzutu, bardzo fajnie reaguje na różne sposoby naciśniecia pedału gazu i z czasem łatwo możemy zrozumieć się z samochodem tak żeby robił to co my danej chwili chcemy. Czasem przy zatrzymaniu pojazdu i zimnym silniku można odczuć drgania na kierownicy co podejrzewam, może być związane z skrzynią, jednak podczas jazdy tego nie odczuwam.
Przy dużych prędkościach czuć, że kierownica chodzi trochę za luźno i przydało by się lepsze usztywnienie, ale tak poza tym to nie mam większych zastrzeżeń. W zakręty wchodzi gładko i pewnie, kwestia też przyzwyczajenia się do samochodu.
W moim modelu pomimo 10 letniego samochodu brak jakichkolwiek oznak korozji.
Z przodu widoczność bardzo dobra, gorzej z tyłem, nie mam też czujników parkowania, więc potrzeba troche czasu zanim się człowiek zorientuje ile tego miejsca z tylu tak naprawdę jest.
Samochód bardzo wygodny w środku i przestronny. Podoba mi się też osobiście położenie konosli środkowej oraz sam pomysł jej zagospodarowania, jednak to już kwestia gustu.
W zime dosyć ciezko dostosować temperaturę, ale automatyczna dwustrefowa klimatyzacja to jest piękna sprawa.
Bardzo dużo miesjca z przodu i z tyłu, ogromny bagażnik. Dobry samchód na dłuższe trasy w 4 osoby.
Samochód podczas jazdy (120-140) bardzo cichy i sprawia wrażenia pływania po drodze. Bardzo przyjemne uczucie.
Kilka razy bezpiecznik od zapalniczki padł, ale to podejrzewam, że była wina chińskiego rozdzielacza USB, więc odradzam stosowanie takich wynalazków.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI ECOTEC 150KM 110kW