Samochód posiada drobne mankamenty, ale nie jest to nic poważnego ani takiego które by uniemożliwiało jazdę.
Zaznaczam ze mój samochód ma oryginalny przebieg 192000 wykupiłem go z leasingu po sprawdzeniu historii w ASO gdzie byl serwisowany.
Silnik w sam raz. Nie jest to wyżyłowana jednostka jak w większości dzisiejszych samochodów. 120KM to słabsza wersja, ale w zupełności wystarcza, jeśli oczywiście ktoś nie szuka rajdowej jazdy. Nie czuć różnicy pomiędzy 2 osobami w samochodzie a 4 (no w końcu Diesel...). Sama jednostka to sprawdzona konstrukcja Fiata. Jak dotąd bezawaryjna i nie bierze oleju.
Nie mam żadnych zarzutów. Biegi wchodzą gładko, nie ma problemu z wrzucaniem.
W sam raz, ani za miękko ani za twardo.
Do przodu OK, ale do tyłu słabo. Trzeba dobrze znać samochód żeby parkować tyłem. I zawsze towarzyszy temu dreszcz emocji.
Jest OK. Wszystko pod ręką, wielofunkcyjna kierownica dobrze się sprawdza. W momencie kiedy jedziemy coraz szybciej radio samo się pogłaśnia, może to i standard dzisiaj, ale mi to bardzo pomaga, szczególnie że tego Diesla słychać.
Ogrzewanie bardzo dobre, jest elektryczna nagrzewnica, wiec zanim temperatura płynu chłodniczego osiągnie odpowiedni pozioim samochód grzeje się elektryką. Tylko 3 z uwagi na wadliwą chłodnicę klimatyzacji która jest do wymiany co 2-3 lata. Mam samochód 4 lata - drugi raz wymienialem chlodnice. Koszt 600-700pln na zamienniku. (nie oplaca sie kupowac oryginalu - wytrzymuje o rok dluzej a kosztuje 3x tyle.
Bardzo przestronny samochód zarówno z przodu jak i z tyłu.
Jest OK, ale przy wyższych prędkościach, powyżej 120 km/h głośność rośnie znacząco.
Jestem bardzo zadowolony. Jedyną usterkę poza klimatyzacją jaką miałem to problem z odpalaniem w zimie, gdzie dałem się naciągnąć w ASO na wymianę świec żarowych, listy świec oraz akumulatora - koszt 1600 PLN, w dodatku zbędny. Okazało się że jest uszkodzony rozrusznik - należało wymienić połamane igły, i samochód zaczął palić jak nowy. Koszt - 120 PLN z wymianą (nie, nie żartuję). Od tego czasu serwis ASO omijam szerokim łukiem.
Uważam że jest to mega fajne auto rodzinne. Mam 2 malych dzieci i jezdzi sie bardzo wygodnie. Usterki się zdarzają ale można je usunąć niewielkim kosztem.
Chłodnica klimatyzacji do wymiany co 2-3 lata.
Brak poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI ECOTEC 120KM 88kW