: Elastyczność silnika rewelacyjna, zbiera się dynamicznie i jednocześnie cicho
: Uszkodzony termostat
Układ elektryczny
: Przepalona świeca żarowa
Jak do tej pory samochód robi na mnie dobre wrażenie, choć mógłby być mniej naszpikowany elektroniką (mniejsze prawdopodobieństwo usterek)
Wybrałem ten samochód ze względu na opinie o fiatowskich silnikach Diesla i nie zawiodłem się. Silnik dynamiczny, cichy i oszczędny. jak dla mnie rewelacja
Biegi wchodzą delikatnie i precyzyjnie. Przełożenia wg mnie też dobrane odpowiednio, ale to już każdy musi wypróbować sam
układ jezdny dobrze tłumi nierówności drogi. samochód nie wykazuje tendencji do "myszkowanie", prowadzi się bardzo pewnie. Do tej pory wymieniłem tylko łożysko górnego mocowania amortyzatora przedniego (koszt z wymianą ok 80 zł)
Do przodu i na boki widoczność doskonała. Trochę gorzej do tyłu. Ja cofam na lusterka i do tej pory jeszcze nie czuję odległości. Najwyższy czas pomyslec o czujnikach cofania.
Wszystkie niezbędne przyciski i przełączniki pod ręką. Trzeba się przyzwyczaić do włącznika kierunkowskazów, ale dla mnie to rozwiązanie jest ciekawe i wygodne
Diesel ma to do siebie, że musi sie trochę dłużej nagrzewać niż benzyna. Klima działa bez zarzutu, natomiast aby szybko "zgonić" parę należy włączyć mocny nadmuch na przednią szybę (jak dla mnie za głośny)
Dla czteroosobowej rodziny samochód jest bardzo przestronny
Wewnątrz jest dużo ciszej niz na zewnątrz samochodu. Ok
średnie spalanie w mieście poniżej 9l to wg mnie dla takiego samochodu rewelka. W trasie ostatnio postarałem sie jechać ekonomicznie - nie przekraczałem 100km/h i komp pokazał średnie spalanie 4,5l/100km. Przy jeździe na poziomie 140 - 160km/h spalanie zamyka się w przedziale 5,5-6l/100km. Dla mnie jest to wynik bardzo dobry. Ze względu na silnik wszelkie przeglądy, wymiany (rozrząd, płyny itp) robię w ASO Fiata, gdzie ceny sa sporo niższe niż w Oplu.
Ja dołem sporo więcej od średniej ceny rynkowej, ale zależało mi na tym:
1/ aby samochód był kupiony w salonie w Polsce i serwisowany (łatwiej sprawdzić)
2/ miał niewielki przebieg,
3/ BARDZO WAŻNE - nie miał filtra cząsteczek stałych (DPF)
Nie mam co komentować. Samochód mam niecały rok. jak go kupiłem to miał 78 tys., teraz ma koło 90 i jest spokój
Typowe usterki dla tego modelu: termostat, łożysko amortyzatora
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 CDTI ECOTEC 120KM 88kW