Ocena kierowcy - Opel Vectra C Hatchback

Silnik 1.9 CDTI ECOTEC 120KM 88kW
Rok produkcji 2005
Opel Vectra C Hatchback 1.9 CDTI ECOTEC 120KM 88kW 2004-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : 120KM świetnie daje rade w aucie ważącym 1.5 tony
Dobry, duzy samochód za rozsądne pieniądze.
120KM i jedzie lepiej niż się spodziewałem
1ka lekko za krótka a autko ma słabego kopa; 1 i 2ka lekko za krótkie; autko budzi się dopiero na 3ce; na 4ce śmiga od 70 do 150km/h; 6ka używana tylko przy V>130km/h, czyli praktycznie tylko na autostradzie.
Wersja SRi dodatkowo utwardzona i obniżona o 30mm = znakomicie trzyma się drogi. Dodatkowo ESP
Lusterko zewn. kierowcy lekko za wąsko zbiera. Słabe wyczucie odległości końca auta od przeszkody, generalnie przydałby się parktronic.
Chyba wszystko jest pod ręką. Sterowanie z kierownicy sprawdza się w praktyce. Brakuje mi klaksonu w manetce kierunkowskazów jak było w lagunie (a w viki jest tempomat).
Funkcja dodatkowego nawiewu na przednią szybę działa jak należy. Generalnie nie mam zastrzeżeń.
Nie wiem jak pasażerowie bo ja jestem kierownikiem :) Fotel dobrze trzyma na boki ale przy założonej kurtce już nie jest tak różowo. Kierownica regulowana w 2ch płaszczyznach także każdy znajdzie swoje miejsce. Podłokietnik środkowy przydatny przy dłuższych trasach ale niestety podłokietnik w drzwiach nie zdaje testu - w lagunie był umiejscowiony rewelacyjnie jak dla mnie.
Nie zalatuje dislem; do 150km/h można spokojnie rozmawiać i hałas nie daje się we znaki.
Ceny większości części na poziomie konkurentów w tej klasie, nawet taniej czasami. Spalanie podobnie: 5-5.5 na trasie, 8-9l w Londynie w godzinach szczytu (1.5t trzeba jakoś rozbujać)
Konkurenci (jak passat, avensis czy accord) są wyraźnie drożsi a wcale w praktyce nie lepsi.
jeszcze nic
nic i oby tak dalej