Ocena kierowcy - Opel Vectra C Hatchback

Silnik 1.8 ECOTEC 122KM 90kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Vectra C Hatchback 1.8 ECOTEC 122KM 90kW 2002-2005 - Oceń swoje auto
Inne : Przepastny bagażnik!!!
Układ elektryczny : Czasem nie do końca chcą działać sterowniki szyb czy lusterek. Myślę że muszę wymienić albo sterowniki, albo przełaczniki w panelu drzwiowym.
Takiego auta potrzebowałem! Jest duże, ładne, tanie w utrzymaniu, pakowne i niezawodne.
Jest cichy, elastyczny, ekonomiczny, niezawodny (jak dla mnie), bezproblemowy.
Biegi wchodzą gładko, nie ma problemów z tą skrzynią. Przełożenia są bardzo dobre.
Doskonały jak dla mnie układ jezdny, w połączeniu z dobrymi oponami, dla mnie REWELKA!
Nie jest źle. Trochę za szerokie słupki przednie myślę, czasmi to przeszkadza, a do tyłu to trzeba się "nauczyć" kożystać z lusterek;)
Jest ok! Szybko daje się odczuć temperature w środku auta z nawiewów. Wentylacja też w porządku.
Dla kierowcy i pasażera na przednim siedzeniu jest wręcz super! Z tyłu nie wiem, nie siedziałem, ale moi pasażerowie sobie chwalą przestrzeń.
Ogólnie cisza. Silnika do pewnych obrotów nie słychać, "hałas" zaczyna się przy 3 tys., ale jest w środku auta wciąż spokojnie można rozmawiać czy słuchać muzyki.
Spalanie... Napisze tak: przy codziennym użytkowaniu auta na krótkie "trasy" tj. do pracy, na zakupy itp. spalanie to średnio 10 litrów na 100 km. jednak gdy prowadziłem te auto ponad 2 tys. kilometrów w jedną stronę na wakacje spalanie spadło do 6.5/7.5 litrów 100 km. Po niemieckiej autostradzie z włączonym tempomatem ustawionym na 130/140 km/h spalanie wyszło 6.5 litra na 100km!
Super. Nie wiem czy za takie pieniądze kupisz coś porównowalnego. I nie chce tu napisać że ja mam i to jest ekstra, nie. Chce napisać że nie miałem wcześniej takiego auta i to ono mnie właśnie zaskoczyło najbardziej. Postawiłem na Vectre C i nie zawiodłem się!
Przez niedługi okres użytkowania (1.5 roku) nie miałem ŻADNYCH usterek! Tylko eksploatacyjne rzeczy.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 ECOTEC 122KM 90kW [l/100km]

8,5