: Bardzo niskie spalanie a przy tym bardzo dobra dynamika.
: pompa paliwa
Właśnie sprzedałem to auto po 3 lata użytkowania. Zamieniłem na nissana primerę - również z 2 l silnikiem i muszę przyznać że już tęsknię ... Spalanie w vectrze było dużo mniejsze przy większej dynamice !! Do tego widoczność dużo lepsza w vectrze jak również skrętność. Ogólnie większy komfort jazdy i dużo lepsze wrażenie wewnątrz auta na korzyść opla.
Auto bardzo dynamiczne na wszystkich biegach. Dopiero powyżej 150 km/h czuć że trzeba trochę miejsca na dalsze rozpędzanie. Do tego dopiero powyżej tej prędkość hałas zaczyna być dokuczliwy. Niestety zaraz po zakupie wysiadła pompa paliwa - koszt naprawy 2,3 tys. Naprawa możliwa tylko w serwisach BOSH - otrzymałem tam informację że to bardzo częsta usterka w tych autach przy przebiego ok 200 tys. Samochód zapala bez problemów nawet przy -20 stopniach.
Co można napisać - kompletnie żadnych zastrzeżeń. Nic mi nie przychodzi do głowy więc to chyba świadczy o tym że wszytko w jak najlepszym porządku. Mogę porównać do nissana primery - opel wypada lepiej - biegi można zmieniać jednym palcem.
NA moim egzemplarzu zrobiłem 70 tys. Jak go kupiłem coś stukało w tylnym zawieszeniu ale nic z tym nie robiłem... Teraz jest trochę gorzej (ale po takim przebiegu to chyba nie dziwne) - ale auto sprzedałem więc nie wiem jaki koszt naprawy ...
Doskonała. Zarówno przód jak i tył przy cofaniu. Przednie słupki nie zasłaniają przechodniów przy skręcaniu. Niektórym mogą przeszkadzać małe lusterka zewnętrzne - ale jak się je dobrze ustawi to jest w porządku. Mi to nie przeszkadzało.
Bardzo ekonomiczne autko - małe spalanie. Małe spalanie części niezbyt drogie. Chyba dosyć łatwo je też później sprzedać - mi to zajęło 3 tygodnie.
Mój egzemplarz wyposażony był w automatyczną klimatyzację - wszystko bez zastrzeżeń. Jeśli ktoś życzy sobie saunę nie ma problemu :D Jak ktoś chce chłodek również bez problemu.
Bardzo wygodne autko zarówno z przodu jak i dla kierowcy. Mój egzemplarz posiadał wygodny podłokietnik.
Bez zastrzeżeń - dopiero powyżej 150 km/h na autostradzie hałas zaczynał być uciążliwy.
Codziennie pokonywałem 2 razy trasę 50 km z czego ok 12 km to miasto (Poznań) - chyba tylko raz przy dużych mrozach przekroczyłem średnie spalanie 6,0 l/100 km. Zazwyczaj ok 5,6-5,7. Na trasie można zejść poniżej 5,4. Przytrafiła mi się tylko jedna poważna awaria: pompa paliwa. Koszt 2,3 tys. Podobno częsta usterka gdy auto osiągnie przebieg 200 tys.
Niskie spalanie w zupełności rekompensuje koszt zakupu. Nic dodać nic ująć. chyba ponownie powrócę wkrótce do vectry ...
Pod koniec użytkowania auta zepsuła się regulacja wypukłości fotela kierowcy - choć wiem że większość ludzi i tak tego nie używa (ale dla mnie to był problem) :) Poza tym żadnych usterek. Gdy autko skończyło 11 lat pojawiły się rdzawe zacieki na progach tylnych drzwi - 2 lata wcześniej pojawiła się rdza wewnątrz znaku opla na kufrze.
Przy stanie licznika ok. 200 tys. awaria pompy paliwa. Serwis BOSH - koszt naprawy 2,3 tys. Poza tym wymieniłem tarcze hamulcowe, łożyska, ale przy tym przebiegu to chyba nic dziwnego ...
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 DI 16V 82KM 60kW