Ocena kierowcy - Opel Vectra B Sedan

Tomek, 21 lat temu
Silnik 2.5 V6 170KM 125kW
Rok produkcji 1999
Opel Vectra B Sedan 2.5 V6 170KM 125kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
samochód wygodny, dynamiczny, jeśli chodzi o max prędkości to na polskich drogach nikt nie odjedzie. Przy tym szokująco małe zużycie paliwa (moim zdaniem). Natomiast niezawodność żadna. Wcześniej 3 lata miałem Vectrę 2.0 benzyna i było dużo lepiej a osiągi niewiele gorsze. Teraz mamy w firmie 2 Vectry 2,5l i moje uwagi odnoszą się do obu. Reasumując więcej Opli nie chcemy.
naprawdę mocny, ale czuje się to przy prędkościach powyżej 130-150 km/h. Nie rozumiem dlaczego przy takiej mocy tak wolno wkręca się na obroty
nie ma możliwości szybkiego zmieniania biegów bo "haczy"
dałbym więcej ale co 50.000 muszę wymieniać drążki a geometrię powinienem ustawiać chyba co przegląd
mam kombi, więc jest OK. Jedyny mankament to szeroki przedni słupek.
trudno coś zarzucić ale też bez euforii
sterowanie klimy już raz wymienione a mimo to kompletnie nie trzyma temperatury. gdy świeci ostre słońce to klęska. Poza tym parują szyby.
mogłoby być więcej miejsca z tyłu. Fotel pasażera po prostu niewygodny (opinie pasażerów których wożę)
w porównaniu do wielu innych samochodów tej klasy którymi jeździłem jest nieźle nawet przy bardzo dużych prędkościach.Żona budzi się dopiero przy 210
Zużycie paliwa rewelacja, po Warszawie z klimą 9,5, w trasie nie szalejąc 8,9, max jadąc cały czas koło 200km/h 12l/100km. Gdyby nie wysokie koszty napraw i przeglądów dałbym 5
Zdecydowanie za dużo usterek jak na tę klasę.
Tragedia:klamki i uchwyty się odrywają, tapicerka odpada lub się odkleja, roleta trzeszczy i się rozpada itd.
maglownica, cewka, klima, zawieszenie, przewody wys. napięcia, 2 razy holowanie z trasy i jeszcze kilka rzeczy których nawet nie chcę pamiętać. Całe szczęście, że firma płaci. Naprawy to ok 7-10 tyś rocznie.
Opel Vectra B Sedan