Będę niem jeździł przez jakiś czas, narazie wporządku.
Silnik jest dość elastyczny i szybko wchodzi na obroty, może mi się wydaje bo przesiadłem się z Fiata Bravo 1,4 gaz. Różnica jest kolosalna. Kultura pracy mogła być troszeczkę lepsza, biorąc pod uwagę lekkie drgania i wchodzenie na obroty ( od 1500).
Przełożenia są dobrze zestopniowane, ale ich wchodzenie na poszczególne biegi przeciętne. Poprzedni pojazd jaki miełem Fiat Bravo 1,4 wydaje mi się że miał lepiej dograną skrzynię. W Vectrze trzeba czasami zwracać uwagę na dźwignię zmiany. Wsteczny wchodzi kiepsko.
Zawieszenie sest komfortowe, lecz do bardzo szybkiej jazdy się nie nadaje. Amortyzatory mam sprawne, daje się czasami zauważyć że przy dłuższym wgłębieniu w jezdni wyskoczy i odleci. Natomiast w zakrętach jest idealnie. Części mechaniczne układu są stosunkowo tanie, takie same ceny jak u Fiata Bravo. W Oplu są lepsze i prostrze rozwiązania. Np przy wymianie końcówki drążka kierowniczego nie trzeba wymieniać całego wachacza a to się liczy z dużym wydatkiem.
Przód bardzo dobrze, lecz tył i cofanie KAPLICA, pozostają lusterka zewnętrzne ! Ogólnie nie jest źle !
Wszystko wporządku oprócz jednej rzeczy przycisk opuszczania szyb bocznych znajduje się przy dźwigji zmiany biegów. To jest dla mnie porażka. Podłokietnik troszkę za wysoko.
Grzeje się bardzo szybko, nawet przy niskich temperaturach w okolicy -10 st.C. Klimatyzację autom. spisuje się nieźle, trzeba uważać z przeziębionym gardłem. Reszta wporządku.
Naprawdę dużo miejsca. Mam 195 cm wzrostu i to nie przeszkadza ! Siedzenia i tak do końca nie odsówam, chyba zmieści się facet o wzroście 215 cm
Nie ma różnicy prowadzenia rozmowy przy 60 czy tez przy 160 km/h.
Jak na ten litrarz spala bardzo mało, nie zależnie jak jeżdże pali 11,5 litra na 100 km, natomiast jak wsiada Żona pali 8,5 litra gazu. Niebywałe, bo wcześniejszy Fiat Bravo palił 11 litrów gazu i był z silnikiem 1,4 !
Warto było za taką kaskę. Dałem 23000, był juz z gazem i był serwisowany. Na poprzednim Fiacie Bravo straciłem w przeciągu 3 lat 10000 zł. Z tym chyba nie będzie podobnie.
Narazie nieżle, Fiat to była porażka !
Wymieniłem moduł zapłonowy, silnik coś przerywał szczególnie przy zimnym silniku. Moduł co się okazało był rozszczelniony. Na allego dostałem używany za 80 zł, w sklepie 350 !
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW