: Całokształt bardzo pozytywnie :)
Polecam szczerze.
Samochód kupiłem nieco skorodowany, ale w bardzo dobrym stanie technicznym.
Kupiłem go w praktycznie pełnej opcji: skóry, podgrzewane fotele, klima, tempomat, komputer pokładowy i naprawdę wiele innych fajnych gadżetów.
Wymieniłem, co trzeba i zacząłem używać samochodu. Większość w mieście, spalanie średnio 10, trasa średnio 7-8.
Spisuje się bardzo dobrze, bez zarzutów.
Samochód ma 19 lat a jeździ i wygląda na 5.
Raz padł czujnik położenia wałka rozrządu, co w Vectrach jest normą.
Części zamienne są dostępne i w dobrych cenach.
Poza tym bez zarzutów
Silnik bardzo dynamiczny, w trasie bezpiecznie można wyprzedzać bo ma kopa.
Nawet przy włączonej klimie i obciążeniu jest dynamiczny.
W mieście spalanie bardzo wzrasta.
Skrzynia działa bez zarzutów. Nie ma luzów, stuków czy wycieków. Nic nie hałasuje.
Niestety w trasie brakuje 6 - tego biegu. Jest to widoczne szczególnie na trasie szybkiego ruchu i autostradzie, gdzie przy 130 silnik pracuje już w okolicach 3000RPM, przez co wzrasta spalanie i poziom hałasu.
Samochód prowadzi się pewnie, zakręty pokonuje dobrze.
Zawieszenie jest dość miękkie, co czasem powoduje dziwne uczucie w dynamicznym zakręcie.
Kierownicą kręci się dość ciężko, uwzględniając to, że ma wspomaganie, ale może to kwestia lat.
Poza tym bez zarzutów.
Widoczność do przodu i na boki przez szyby jest w porządku.
Gorzej ma się kwestia widoczności przez tylną szybę i lusterka.
Przez lusterka mało widać, przy ustawieniu do jazdy jest problem odnaleźć linie np. na parkingu pod supermarketem.
Trudno w nich też ocenić odległość do tyłu samochodu.
Częściowo wynagradza to wygląd tych lusterek i ich wkomponowanie w linię pojazdu.
Samochodem wygodnie podróżuje się w mieście i na długich trasach. Plecy i nogi nie męczą się nadmiernie, godny polecenia!
Wszystko działa sprawnie i dobrze wykonuje swoje zadania.
Nagrzewa się szybko, chłodzi się także poprawnie.
Jest na lato i na zimę :)
Dużym plusem są podgrzewane fotele.
Z przodu przestrzeni nie zabraknie nawet najwyższym.
Z tyłu, gdy z przodu siedzą wysocy, nie jest już tak kolorowo, chociaż nadal bardzo dobrze.
Nie mam w rodzinie olbrzymów, więc jeździ się super :)
Wyciszenie dobre, podróżuje się cicho.
Gorzej bywa, przy 140km/h, gdy silnik osiągnie 3000RPM, zaczyna wtedy być dość głośno.
Witam wszystkich :)
W mieście spali minimalnie 9 litrów, najpewniej bliżej 10, raz wyszło mi 14,3 przy dynamicznej jeździe.
W trasie spokojnej Katowice - Kielce, prędkość średnia 80, miejscami 140, średnio 7,5. Ta sama trasa dynamiczniej jechana 8l trzeba liczyć.
Powyższy opis dotyczy jazdy średnio obciążonego samochodu z włączoną klimatyzacją :)
Z tym wyposażeniem kupić samochód, sprowadzić, ponieść wszystkie koszty, włącznie z ubezpieczeniem i zmieścić się w 6000 zł? Czego chcieć więcej?
Myślę, że przeżyje niejeden nowy samochód.
Uwzględniając to, że samochód ma 19 lat, to wszystko jest w normie.
Koszty części nie są wygórowane. Dostępne są oryginały jak i zamienniki.
Narazie nic poważnego się nie zepsuło.
Mam nadzieję, że tak pozostanie.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW