Ocena kierowcy - Opel Vectra B Sedan

Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Opel Vectra B Sedan 2.0 i 16V 136KM 100kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Prowadzi się super, jak przyklejony do drogi, TC bardzo się przydaje.
Silnik : spalanie oleju - uszczelniacze.
Niezwykle przyjemny w prowadzeniu. Paliwożerny, ale tani w częściach. Mało awaryjny i solidnie wykonany. Denerwują jednak niedociągnięcia projektowe (których nie było w posiadanej przeze mnie wcześniej Nubirze). Mimo to oceniam go trochę lepiej od Nubiry.
Identyczny silnik miałem w Nubirze. Niby taka sama moc, a jest wyraźnie słabszy. Kolega ma Passata 2.0TDi. Nubirą od ruszenia jechałem równo z nim. Vectrą zostaję w tyle. Wycieka olej spod miski, ale być może to efekt otarcia. Mimo małego (na 100% prawdziwego przebiegu) żre olej.
Typowo niemiecka skrzynia. Jak na wiek pracuje idealnie.
Tu rewelacja jak na 10-letnie auto. Prowadzi się super w zakrętach. Nic nie ściąga nawet przy dużych prędkościach, nie rzuca też samochodem. Kontrola trakcji bardzo się przydaje (standard z silnikiem 2.0). Hamulce są dobre, ale nie bardzo (gorsze niż Astrze II).
Do tyłu słaba, ale sedany tak mają.
Pozycja za kierownicą OK, siedzenia przeciętne(w Nubirze miałem lepsze). Prawdziwą katastrofą jest umieszczenie regulacji lusterek w drzwiach kierowcy obok klamki. Ile razy otwieram drzwi, tyle razy rozleguruję lusterka. Brakuje też ryglowania drzwi od wewnątrz z przyciska, jak jest we wszystkich samochodach. Tu można to robić tylko z bolca, czyli żeby otworzyć zamknąć centralny od środka trzeba się nagimnastykować. Denerwują detale, nie da się całkowicie wyłączyć światła wewnątrz, ile razy otwieram drzwi tyle razy się zapali. Tego typu niedociągnięć jest trochę.
nic do zarzucenia.
ok., jak wyżej.
Jak na 99rok super.
Ten silnik (2.0) nie pali mało (ani w tym samochodzie, ani w posiadanej przeze mnie wcześniej nubirze), ale części są śmiesznie tanie (tak jak do daewoo, większość zresztą pasuje od Nubiry).
Światła stopu zapaliły się i nie chciały zgasnąć. Jakiś symboliczny koszt naprawy
Urwał się korek od nagrzewnicy. Niby nic, ale trzeba było pilnie ratować się wizytą w warsztacie. Koszt 150zł z usługą + 100zł 10litrów płynu chłodzącego na dojechanie i zalanie. Poprzedniemu właścicielowi poleciała maglownica. No i denerwuje mnie spalanie oleju, pewnie uszczelniacze są do roboty.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]

11,8