Ocena kierowcy - Opel Vectra B Sedan

raamses, 16 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1997
Opel Vectra B Sedan 2.0 i 16V 136KM 100kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Bardzo dynamiczny, szczególnie w trybie "S-sport" (automat). Pracuje równo, trzyma obroty, szybko przyspiesza - ważne przy wyprzedzaniu. Jesli chodzi o spalanie, jak na 2.0 nie jest źle, tymbardziej, że mam sekwencję. Oceniam pozytywnie.
Daję 5.0 bo jestem całkowicie zadowolony !!!
W związku z małym przebiegiem, nie mam żadnych zastrzeżeń. Czasami muszę dolewać odrobinę oleju - na 1000km około 250ml.
Automat, dobrze, że ktoś wpadł na takie udogodnienie w codziennym życiu. Wstawiłem niedawno instalację sekwencyjną LPG i powiem, że automat wcale nie bierze więcej gazu niż benzyny - w moim przypadku 11L - benzyny, gaz - 12L - znikoma różnica !
Nie narzekam, wymieniałem tylko łącznik stabilizatora, bo mocno stukał.
Początkowo miałem problem z cofaniem - nie wyczuwałem "tyłu", ale problem już zniknął, to chyba kwestia przyzwyczajenia.
Ogólnie pozytywnie.
Posiadam klimatyzację - super wynalazek. Co prawda mechaniczną, jednostrefową, ale najważniejsze, że działa bez zarzutu.
Bardzo wygodne fotele, możliwa spora regulacja fotela kierowcy. Z tyłu sporo miejsca dla wysokich osób, podłokietnik też się przydaje. Bagażnik też jest w porządku.
Przy rozruchu odrobinę przeszkadza głośna praca silnika, po uzyskaniu wyższych obrotów ten problem znika.
No cóż - początkowo silnik 2.0 żywił się benzyną PB95, spalając w mieście 11L/100km i w trasie ok. 8L/100 (automat!). Natomiast po założeniu instalacji LPG ekonomiczność użytkowania auta mile mnie zaskoczyła - 12L/100km w mieście !!! Ogólnie jestem zadowolony.
Moim zdaniem super. Za około 12-13tys. zł ciężko jest znaleźć samochód - wygodny i wyposażony jak limuzyna. W moim przypadku wygoda to przede wszystkim automatyczna skrzynia biegów i klimatyzacja. Warto zakupić Opla Vectrę !!! Polecam.
Wszystko w porządku !
Trudno jest mi ocenić, ale na razie wszystko działa bez zarzutu.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]

10,8