: Chociaż ocynk to słaby i po zarysowaniu może puchnąć
Ogólnie "piątka" w pełni zasłużona. Kilka niedociągnięć nadrabia ekonomicznym silnikiem, komfortowym zawieszeniem, przestronnością wnętrza (nawet bagażnika 500l ) i bardzo udaną, dynamiczną stylistyką która wyróżnia Viki z tłumu...
Trochę mało elastyczny jak na taką moc (136 KM) i tą pojemność
Standardowa- nieprecyzyjna, hacząca, nigdy nie dopracowana skrzynia Opla. Czasami ciężko znaleźć 1!!! Długie przełożenia sprzyjają trasom.
Wielowahaczowe zawieszenie tylne dobrze radzi sobie z utrzymaniem stabilności pojazdu na zakrętach itp., ale jest dosyć kłopotliwe jak na polskie drogi... średnia trwałość... komfort wystarczający... charakterystyka- sprężysta...
Bardzo małe lusterka boczne (ale i bardzo ładnie zaprojektowane- "coś za coś"). Po za tym wszystko OK!!!!
Ergonomia na dobrym poziomie. Poza przyciskami szyb elektrycznych na tunelu środkowym i niewygodnymi siedziskami przednich foteli (do ´97 roku... chyba)
Nie ma problemów!!! Z klimą szyby odparowane w 1/2 minuty ;)
Przestrzeni jest pod dostatkiem, tylko krągła stylistyka trochę daje złudzenie "ciasnoty". Dla 4 os. w długą trasę nadaje się idealnie.
Mój egzemplarz (nie wiem jak inne) wyciszony bardzo dobrze- do 4000 obr./ min. słychać tylko szum opon ;)
Silnik i skrzynia (Dłuższe przełożenia) to kompromis między dynamiką/ osiągami/ a zużyciem paliwa średnim na poź. 7,8 l/100 km, Ale pogoniona Viki już lubi spalić (od 11 do 13 l/100km- komplet pasażerów i pow. 3000obr./min.). Ceny części "oplowskie"- na umiarkowanym poziomie. Ostatnio zrobiłem tylne zawieszenie wielowahaczowe = 1000zł ( oczywiście zamienniki) także do przełknięcia ;)
Jak na cenę jaką zapłaciłem jestem w pełni usatysfakcjonowany! CZEGO CHCIEć WIęCEJ!!! ;))
Ogólnie- mechanicznie wszystko OK. Tylko pompa wody szybo zawodzi (w używanym przeważnie do wymiany) i parę "pierdołowatych" spraw jak: nie działające podświetlenie deski, słaba wytrzymałość elektryki (central. zamek itp.), trzeszcząca podsufitka ( to strasznie wkurza!!). Można rzec- PRAWIE BEZAWARYJNIE!
Tak jak wyżej. Tylko trzeba przestrzegać wymiany paska rozrządu bo 16v to rozrząd kolizyjny!!!
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW