Nie ma się tu co rozwodzić, wszystko jest opisane niżej.
Silnik pracuje równo i cicho. Jego moc jest wystarczająca do bezstresowej jazdy na trasie, ale również w mieście na światłach nie musimy się przejmować że będą na nas trąbić jadący za nami, i wcale silnika nie trzeba wysoko kręcić, z czego oczywiście cieszy się nasz portfel. Ale pomimo tego myślę że to minimum do tego auta jeśli chce się jeździć przyzwojcie i oszczędnie, 1.6 nie pali w cale dużo mniej a na dodatek mają problemy ze spalaniem oleju, więc nie sugerujcie się mitami że jak silnik mniejszy to i oszczędniejszy.
Nie ma z nią problemów.
Auto prowadzi się pewnie chociaż czasami zawieszenie może wydawać się zbyt miękkie, ale nie jest to auto sportowe a rodzinna limuzyna. Dobrze tłumi nierówności.
Tylne zagłówki mogą ograniczać nieco widoczność ale zależy to również od ich ustawienia.
Wiele osób myli to pojęcie ze stylistyką, a są to jednak dwie różne rzeczy, tu chodzi o to czy wszystko jest pod ręką, a w VB właśnie tak jest.
Ogrzewanie jest bardzo dobre, nie ma mowy o zmarznięciu w tym samochodzie, niestety klimatyzacja należy do usterkowych i mój egzemplarz nie jest wyjątkiem, ale jak już uszczelnię tą sprężarkę mam zamiar cieszyć się chłodnym powietrzem w ciepłe dni.
Miejsca nie brakuje w ogóle, chociaż w sedanach z tyłu może brakować miejsca nad głową, mnie to nie przeszkadza bo koszykarzy nie wożę więc i po co ocenę zaniżać.
Tutaj jest bardzo dobrze, przy prędkościach powiedzmy 140 km/h (szybciej jeszcze nie miałem okazji jechać, no bo gdzie) można rozmawiać bez podnoszenia głosu chociaż prędkość tą "czuć", jedyne co najbardziej słychać to opony.
6,5 litra w trasie przy dość szybkiej jeździe jak na naszych drogach (nie mylić z kręceniem silnika) to dobry wynik, a jak ktoś się postara to i 6 litrów nie będzie problemem, ale oczywiście ktoś sobie zaraz pomyśli ja mam Pande 1.1 i to nie możliwe że 1.8 tyle spala, ale taka jest prawda.
Myślę że w tej klasie jest to doskonała propozycja dla ludzi którzy mają gdzieś opinie że Vw czy Audi jest lepsze, nie o to chodzi w takim samochodzie, on ma być przestronny, bezpieczny, a dla tych którzy nie lubią szastać pieniędzmi - oszczędny.
Póki co zauważyłem że raz podświetla się włącznik ogrzewanej tylnej szyby raz nie, czy tam regulacja kierunku nawiewu (podświetlenie). Ale tak to nie ma problemu z niczym.
Nic.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW