Ocena kierowcy - Opel Vectra B Sedan

Karolo, 19 lat temu
Silnik 1.8 i 16V 116KM 85kW
Rok produkcji 1996
Opel Vectra B Sedan 1.8 i 16V 116KM 85kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Naprawdę polecam to auto. To stosunkowo tanie auto rodzinne. Silnik ma 170000 km przebiegu, a chodzi równo i cicho. Poprostu zależy kto użytkuje to auto. Ja osobiście polecam Vectry B po 1999 r, ponieważ przeszły facelifting w którym poprawiono wady Vectr produkowanych od 1996r.
Silnik jest wystarczajacy dla średnio wymagających. Jest idealny zarówno na trase jak i na miasto. Kultura pracy na dobrym pozioimie. Uwaga- kiedy na biegu jałowym falują wam obroty i gaśnie silnik tzn, że silnik krokowy jest do czyszczenia. Wystarczy to robic raz na rok . A jedyny wydatek to WD 40 do czyszczenia go .
170000 km robi swoje. Dwójka czasem haczy. Ale ogólnie biegi wchodzą jednym palcem.
Jak dla mnie boskie. Idealny kompromis pomiędzy komfortem a sztywnością. Wcześniej jeżdziłem Peugeot 206 i niektóre zakręty pokonywane przez Opla mogłyby być niebezpieczne dla mnie w Peugeocie. I dla Krytykujących zawieszenia zachodnich aut. Nie zapominajcie,że żadne zachodnie auto nie jest projektowane z mysła o polskich drogach. W Niemczech nie wiedzą co to znaczy wymiana amortyzatorów prze 200 ty km przebiegu.
Do tyłu cofam na lusterka- więc OK. Do przodu też nie mam zastrzeżeń.
Wszystko na swoim miejscu. Typowe niemieckie auto. Plastiki bardzo dobrej jakości.
NIe jest rewelacyjne, ale też nie daje powodów do narzekań
Bagażnik 500l !!! Składana tylna kanapa!!! Przewoziłem nim drzwi(200cm/90cm) i normalnie zamknąłem klape od bagażnika. A to przecież sedan. W środku miejsca pod dostatkiem . Zwałaszcza z tyłu na nogi.
POwyżej 80 km/h tylko słychać wiatr. A pozniżej przyjemny i lekki dżwięk silnika. Wieszcie lub nie ale przy 150 km/h da się normalnie rozmawiać.
Jeżdzę na gazie. Ale jak na pojemność 1.8 i 115 km auto naprawde mało pali. Oczywiście każdy inbecyl może napisać, że mu pali 14 l, jak piłuje każdy biego do 5 tys obrotow. Ja jeżdze średnio szybko i w mieście pali mi 10l i 11 l gazu. Średnio 8-9l i 10 l gazu. A na trasie przy prędkości 100-120 km/h na benzynie 6,5l. (Gaz średnio pali 15% więcej od benzyny, spadek mocy jest prawie nieodczuwalny)
Jestem w pełni usatysfakcjonowany. Za 18 tys zł otrzymałem piękne i dobrze wyposażone auto. Moim następnym samochode będzie Vectra C.
Nie jest to Japończyk. Ale ja i tak nie narzekam. Zdarza się , że to uszczelka się podwinie, to centralny zamek nie działą do końca poprawnie(bardzo rzadko). Jedyne co mi się w nim zepsuło to przednia półośka i łożysko. KOszt 400 zł. A tak to tylko klocki, amortyzatory itd.
Jeszcze mnie nie zawiodła

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW [l/100km]