: Przesiadka z 60-konnego silnika na 115-konny była niesamowita :)
: Rdza po prostu kocha stare Ople.
: Zawieszenie daje o sobie znać.
Całokształt oceniam bardzo dobrze. Auto może i nie jest idealne, ale przesiadka z dużo uboższej Astry to niesamowity skok.
Pojemność 1.8 w moim przekonaniu nie zawodzi- samochód jest zrywny, zaś silnik pracuje cicho i równo. Nie widać po nim prawie 300 tysięcy przebiegu :)
Skrzynia biegów pracuje przyzwoicie, ale szału nie ma. Zdarza się, że biegi wchodzą ciężej, ale myślę, iż jest to spowodowane raczej zużyciem niż niedopracowaną skrzynią.
W porównaniu do Astry pierwszej generacji- doskonały.
Duża szyba czołowa zapewnia naprawdę dobrą widoczność.
Większość najważniejszych przełączników pod ręką. Nieprzemyślane umiejscowienie przycisków od elektrycznych szyb.
Wentylacja i ogrzewanie znacznie lepsze od tego w Astrze. Przede wszystkim szyby nie parują na potęgę.
Komofortowa podróż dla czterech osób. Tego lata zabrałem się z pięcioma znajomymi na pokładzie i dojechaliśmy nad morze w jednym kawałku :)
Do wyciszenia samochodu nie mam większych zastrzeżeń. Hałas robi się przy większych prędkościach.
Opel to Opel, zwłaszcza ten starszy. Duża dostępność części i przyzwoite ceny. Dość duże spalanie gazu.
Za stosunkowo małe pieniądze możemy stać się posiadaczami dobrego i solidnego samochodu.
Drobne usterki wystepują, ale który kilkunastoletni samochód ich nie ma? :)
Poważniejszych usterek brak.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW