: dynamika i niewielkie spalanie przy sporych rozmiarach auta
przestronne wygodne auto z dynamicznym i ekonomicznym silnikiem i tanimi częściami. jakby jeszcze blacha była bardziej odporna na korozję, a centralny zamek dał się raz, a dobrze naprawić, to bym moją Vectrą jeszcze lata jeździł. ogólnie jednak zdecydowanie polecam.
dynamiczny, ekonomiczny, po ponad 200tys.km między przeglądami dolewam max 0,5l. oleju (mobil1 5w50). awarii w zasadzie sobie nie przypominam.
żadnych negatywnych uwag, elastyczna, nie haczy
ładnie trzyma się drogi, a zarazem całkiem komfortowy
ogólnie ok, ale do małych lusterek bocznych trzeba się przyzwyczaić ;)
nigdy niczego nie musiałem szukać :)
trzeba pamiętać o regularnej wymianie filtra pyłkowego, bo inaczej się zaparujemy na amen...
REWELACJA
w porównaniu z astrą f, fabią(1) i mazdą6(fakt, że diesel) - wypada zdecydowanie lepiej.
części tanie, dużo zamienników, pali mało i jeżeli się nie zaniedbuje to i poważniejszych awarii da się uniknąć. minimalne spalanie jakie podałem, to jazda w nocy, bez pośpiechu (90-110), po gierkówce - normalnie tak się nie da jeździć. w trasie ok.6,5-7,0 a w mieście ok.9-10,5(zimą, na krótkich dystansach do 11)
w tej cenie, w tym segmencie, nie ma lepszego wyboru.
zamek centralny do szału by mnie doprowadził gdybym od niego oczekiwał perfekcji. czasem zamknie, czasem nie, czasem wszystkie drzwi, czasem tylko niektóre... od jakiegoś czasu odpuściłem i otwieram z kluczyka - przednie drzwi jedne i drugie otwiera bez problemu i tym się zadowalam. wydech trzeba co 2-3 lata wymieniać, ale przyznaję, że kupuję najtańsze. czujnik wałka rozrządu padł dwa razy (ok. 300 zł), ale jak na 14 lat to chyba nieźle.
poważne problemy mam tylko z blachą na tylnych nadkolach. z jednej strony przegryziona niemal na wylot.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW