Ocena kierowcy - Opel Vectra B Sedan

Marek ziom_z@o2.pl, 20 lat temu
Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1996
Opel Vectra B Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Jak dla mnie to bardzo dobrze.
Silnik jak na razie spisuje sie bardzo dobrze, złaszcza że jest po tuningu (wymieniony jest cały układ wydechowy od kolektora aż do końcówki, przeprogramowany komputer, sportowy wałek rozrządu,do tego sportowe filtry itp.) Nie spotkałem jeszcze żadnej Vectry B z silnikiem 1.8, której nie dałem rady wyprzedzić :)
Skrzynia nie jest zła, chociaż przełozenia mogłyby być trochę lepiej spasowane...
W mojej Vectrze nie ma seryjnego zawieszenia :p Założone jest gwintowane zawieszenie Bilsteina... Cóż... Auto jest jak przyklejone, jeździ jak po sznurku. Naprawdę jest świetne, tylko te polskie drogi...
W sumie jest ok. Nie narzekam.
Wcześniej jeżdziłem fordem, więc jestem zachwycony ergonomią Opla. Wszystko jest tam, gdzie być powinno.
Jest całkiem nieżle.
Jak na samochód tej klasy to przestrzeni jest dużo... Nowy Mercedes klasy C kombi ma mniej miejsca dla pasażerów przednich i tylnych foteli ! Wiem, ponieważ porównywałem.
Oryginalnie to pewnie jest cicho ;) JA mam załozony sportowy tłumik więc na tym specjalnie mi nie zależy, chociaż gdy jadę spokojnie to nie słychać szumów powietrza.
Z ekonomicznościa to jest trochę średnio... W mieście to zużycie wynosi ok 9-10 litrów na 100 kilometrów. W trasie to tak z 7-8.
Stosunek jakości do ceny dla tego auta wypada całkiem przyzwoicie... Ostrzegam tylko przed autami rozbitymi z Europy zachodniej ( oczywiście tylko jesłi zostały nieodpowiednio naprawione ).
Nie miałem żadnych.
Jak wyżej.