Ocena kierowcy - Opel Vectra B Sedan

Silnik 1.6 i 16V 101KM 74kW
Rok produkcji 1999
Opel Vectra B Sedan 1.6 i 16V 101KM 74kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Komfort jazdy i właściwości jezdne.
Karoseria : Tragedia! Małe ogniwa korozji pojawiały się praktycznie wszędzie!
Układ elektryczny : ABS, EGR, Klima - wsztsko nawaliło
Silnik : pomimo, że cichy i u mnie nie zawodny - denerwujące jest to że musi się krecić na wysokch bardzo obrotach. Żeby jako tako przyśpieszyć należało go kręcić od 3 do 4 tyś obrotów. Czyli jadąć powiedzmy 80 na godzinę i chcąć wyprzedzić Tira musiałem zaczynać od 3 biegu...
Samochód jak dla mnie bardzo ładny. Przestronny, nie rzucający się w oczy, dość ekonomiczny. Części zamienne - tanie jak barszcz. Bardzo wygodny i świetnie trzymający się drogi. Niestety, przy intensywnej eksploatacji pojawia się wiele \"małych\" denerwujących problemów które skutecznie uprzykrzają jazdę. Polecam dla cierpliwych.
Średnio musiałem dolewać 1l oleju na 1500km. Niestety trochę za mało mocy. Za to bardzo cichy i w miarę oszczędny (spalał ok 10LPG?100km przy dość dynamicznej jeździe)
Okropieństwo. Bardzo toporna, biegi zmieniają się jak w traktorze. Żeby włączyć \"jedynkę\" musiałem najpierw \"dwójkę\"... Tragedia
Tutaj nie mam żądnych zastrzeżeń. Auto dość twarde ale komfortowo się mi nim jeździło. Bardzo dobrze trzymało się na zakrętach. Przez 2 lata użytkowania i po przejechaniu ponad 50 tyś km wymieniłem tylko łącznik stabilizatora (ok 30zł)
Bez zastrzeżeń oprócz lusterek bocznych - wyglądają bardzo łanie ale jak dla mnie trochę za małe.
Światła włączane jak to w oplu. Dostęp do halogenów i przeciwmieglnych - fatalny. Często włączałem je kolanem przez przypadek. Sterowanie szybami przy lewarku też nie zachwyca.
Autko szybko w zimie się nagrzewało a latem bez użycia klimy całkiem nieźle chłodziło. Szyby szybko doprowadzone do porządku.
Bardzo wygodne auto. Mnóstwo miejsca z przodu - z tyłu też wygodnie nim podróżować. Kierowca czuje się komfortowo. Fotele z dużą opcją regulacji.
Na jałowym biegu, stojąc w korku czy gdziekolwiek musiałem się upewniać czy silnik chodzi. Naprawdę cichutki pomimo przebiegu ponad 285 tyś
Robiłem głównie trasy i muszę powiedzieć, że nie narzekam. Przy mocnym eko-drivingu potrafił się zmieścić w 8l/100 LPG. Jak dawałem w palnik - nie przekraczał 10l
Przeciętnie ponieważ pomimo niskich cen auta i części zamiennych - trzeba w niego sporo wpakować. A jeśli zaniedbamy choćby na chwilę - pojawi się tyle usterek, że sprzedać go można będzie tylko za groszę
Awarie - abs (i nie wiadomo co - czujniki niby ok a cały czas zapałała się lampka i odcinało ABS), jak to na gazie - trzeba się przyzwyczajić do palącej się kontrolki silnika (egr), klima przestała działać - wszędzie dziury, elektryczne szyby ledwo się opuszczały, podświetlenie deski rozdzielczej - raz było - raz nie. I wiele wiele innych drobiazgów które zajmowały mi dużo czasu i tak efekty były mizerne.
Na szczęście silnik sprawował się nieźle. Ja jako usterke i to poważną uważam fatalne zabezpieczenie samochodu przed korozją. Małe pryszcze były wszędzie - od progów po dach! No ale to opel.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 101KM 74kW [l/100km]

9,2