Jakby nie problemy ze silnikiem dałbym 4, a tak to tylko marne 3.
Pojawiają się problemy z braniem oleju - uszczelniacze w tych silnikach to częsta przyczyna. Silnik jest za słaby, jak na takie auto. Przy dużej ilości pasażerów po prostu muł!
Duże są problemy z dojście do jakiś części silnika. Po prostu porażka!
Mam 1.6 16V.
Przełożenia są źle dobrane. Przy wyprzedzenia najlepiej korzystać z 3 biegu.
Dobrze trzyma się drogi. Często padają łączniki, ale to przez nasze polskie drogi.
Najbardziej przeszkadzają mi słupki pionowe. Bardzo zasłaniają widoczność na zakrętach i często zasłaniają auta na skrzyżowaniach.
Tu raczej nie mam dużych zastrzeżeń. Może trochę w kitowym miejscu usytuowane są miejsca na napoje. Czasami przeszkadzają przy zmianie biegów.
Moja auto bez klimy, więc w gorące dni sami wiecie jak jest. W zimie nawet szybko auto się nagrzewa. Jedyny minus, co mogę dać, to za słaby nawiew na przednią szybę.
Z przodu OK. Z tyłu, gdy siedzą 3 pasażerów, to bocznych denerwuje wyprofilowane siedzisko po bokach.
Jak na te lata produkcji, to auto jest w miarę wyciszone. Więcej się nie wypowiadam, bo musiałbym porównać kila marek aut.
Jak na silnik 1.6 16V to zużycie paliwa jest przeciętne. Najbardziej żłopie paliwska, gdy jest cały załadowany, no i te brak mocy...
>>>Poniższe wartości podaje dla GAZU, bo na benzynie rzadko jeżdżę.<<<
Czytaj ocenę "Całokształtu".
Wyświetlacz TID zbiegiem czasu przestaje wyświetlać wszystkie znaki. Ale da się to naprawić na własny koszt.
Branie oleju przez często padające uszczelniacze w tych silnikach. Inżynierowie Opla nie pomyśleli, że do części silnika trudno jest się dostać.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW