Ocena kierowcy - Opel Vectra B Sedan

Włodi, 13 lat temu
Silnik 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW
Rok produkcji 1995
Opel Vectra B Sedan 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW 1999-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : Mała pojemność ale rwie jak napalony ogier;)
Karoseria : Rdza potrafi pozłocić karoserię. Po lifcie jest już lepiej(od 99r.)
Silnik : Eco tec z reguły bierze troche oleju więc trzeba co jakiś czas kontrolować jego stan.
Zawieszenie : Tylne zawieszenie wybija się na dziurawych drogach gdy lubimy szybko jeździć ale to rzecz normalna i nie dyskwalifikuje vectry jeśli chodzi o potencjalny model auta jakie chcemy zakupić.
Vectra to tanie auto dla każdego. Bogata gama silników i rodzai nadwozi, każdy znajdzie tu coć dla siebie. Opele jeśli będzie zadbany bez wątpienia się odwdzięczy.
Ładna praca silnika, zrywny i potrafi w trasie pokazać że mały ale wariat;)
Skrzynia jest bardzo udana elastyczna i odziwo wyrabia podczas mojego naprawde gwałtownego i szybkiego zmieniania biegów. Tysiąc razy lepsza od skrzyni z mazdy mx3.
Vectra ma dobry układ jezdny i ładnie wybiera nawet duże nierówności. Uwaga!!! nie polecam zakładania opon o wysokości opony70!!! Vectra na 70-tkach może mieć tendencje do przechylania się i może chcieć opuścić zakręt bez naszej zgody... Uwaga!!! tylne zawieszenie lubi po przejechaniu ok 30-40 tyś km poprosić stukami i zmianą pochylenia kół o wymianę tylei gwnych i pływających (koszt ok. 350-450zł)
Na widoczność nie powinniśmy narzekać. Jest naprawde dobrze. Podczas zbierania ostrego zakrętu w lewo widoczność potrafi skutecznie ograniczyć słupek boczny, jeśli komuś to przeszkadza niech kupi sobie xsarę picasso a wyeliminuje brak widoczności, wszystko ok ale kto chciałby tym czymś jeździć.
Wszystko tak jak powinno być, bez marnowania przestrzeni. POLECAM VECTRĘ
Moim zdaniem nie powinniśmy narzekać na wentylacje ani na ogrzewanie. Jest ok.
Kierowca i pasażer siedzący z przodu mają miejsca pod dostatkiem, zaś pasażerowie na tylnej kanapie mają już nieco mniej miejsca ale i tak jest go wystarczająco dużo.
Nie polecam wybebeszania katalizatora bo po tym zabiegu już przy 120km/h słyszymy nieprzyjemny świst a poza tym w aucie jest cicho.
Moja vectra ma LPG zamontowane od nowości (holenderski coltec) i jest dobrze zestrojona, spalanie potrafi być w granicy 8-11L/100km zależy jaka noga. Naprawy są bardzo proste i każdy może ich dokonać kto ma do tego rękę, bardzo tanie części.
Cena niska a jakość naprawdę dobra. Noty trochę zaniża nie najleprze zabezpieczenie przed korozją.
Potrafi siąść cewka zapłonowa za sprawą przegrzania gdyż jest zamocowana do silnika który jest rozgrzany. Centralny zamek potrafi się częściowo popsuć (zapiekają się siłowniczki). Wyświetlacz \"zegara\" gubi pixele.
WW cewka zapłonowa. Potrafi pompka paliwa przestać tłoczyć paliwo.
Opel Vectra B Sedan