Auto raczej dla starszych ludzi, spokojne i delikatne no i ma tyle uroku co ameba. Moze jest calkiem ladne i przestronne ale po prostu jes to dla mnie najmniej "kochanym" autem jakim jezdzilem, po prostu pojazd do worzenia d...... i tyle. Wiem strasznie subiektywnie ale po prostu tego auta nie lubie, jest zbyt bezplciowe no i do tego wszedzie je widac
Silnik ECOTEC ma jedna zalete, spalanie. Na trasie spokojna jazda w 3 osoby najmniej spalil 5.5l/100km w miescie do 8l/100km
Co do wad to 1.6l to na niego malo. Zwlaszcza ze silnik lubi wysokie obroty a ja przynajmniej obrotomierza nie mam i ciezko czasami wyczuc "czy to juz" bo do pewnego progu nie ciagnie prawie wogule i Boze bron przyspieszac nawet na pierwszym biegu z wolnych obrotow, mozna sie niemilo zdziwic
Dodam jeszcze ze po 180tys.km ciagnie mi prawie 1l oleju na 1000km :/ + ostatnio zaczal ciec pod glowica. Jednym slowem patrzcie na przebieg i czy byl zadbany przed kupnem
Troche "gumowa" na drazku, brak jej precyzji. U mnie dodatkowo problemy ze zmiana biegow 1,2 w zimie zwlaszcza na zimnym silniku, trzeba "napierac" przez ok 1s zanim wskoczy z oporem
No niby wszystko OK ale jesli ktos lubi szybsza jazde to niespecjalnie polecam. Potrafi w szybkim luku wpasc w nieprzyjemne kolysanie no i piekielnie podsterowne a moment utraty przyczepnosci dosc ciezki do wyczucia. No ale tak jest chyba w wiekszosci limuzynek z silnikiem i napedem na przod.
Do przodu i na boki OK ale cofac tym autem nie cierpie. Przez wysoki tyl widac malo, w lusterkach o kropelkowym ksztalcie tez umiarkowanie a do tego sprobujcie wjechac prosto cofajac w miejsce parkingowe na bocznych lusterkach, masakra, to przez beczolkowaty ksztalt nadwozia.
w sumie nie ma sie do czego przyczepic ale mnie osobiscie wkurzaja kontolki na dole deski sa przez wiekszosc czasu zaslaniane przez "miesista" kierownice
Jak pada to wszystko paruje zwlaszcza jak sie w wilgotnym ubraniu w pare osob wsiadzie to jest masakra. Grzeje sie natomiast calkiem szybko (po ok 3 min juz leci wyczuwalnie cieple) a na goracym silniku naprawde wydajnie ogrzewa
Jest ok. Miejsca sporo dla wszystkich (mam 195cm) bagarznik tez spory i kanapa dzielona w razie czego wiec fajnie
Jest calkiem cicho pod warunkiem ze nie wystepuja akurat 2 czeste dosc przypadlosci czyli przerdzewialy uklad wydechowy lub tylnie lozyska kol.
Naprawde jak na spore auto spalanie symboliczne ale przy tym silniku jednak dedykowane dla spokojnych ludzi
Cena jest dobra ale o jakosc wykonania prosze zapytac tych kadr opla bo widac ze mieli spory udzial w procesie tworzenia po tym jak auto wyszlo od konstruktorow, jak dla mnie zawiewa tanioscia. Chyba powruce do Audi, Bmw, Mercedes ale te powyrzej 10 lat bo teraz to tez juz kiszke robic zaczynaja
hamulec reczny, silnik nawiewu,
Ogolnie auto wykonane bardzo "delikatnie" wszystko cienkie, delikatne i czasami skrzypi, no ale to Opel
ciegnie olej jak smok, skrzynia do roboty, lozyska tylnie buczaly, wydech wymieniony (zgnil)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW