Jak na tę klasę auta spodziewałam się nieco lepszego komfortu jazdy i pracy silnika/skrzyni biegów. Na szczęście jak narazie nie sprawia zawodu, więc tak trzymać!
Myślę,jednak że lepszym rozwiązaniem jest to auto w wersji hatchback, mniej tłucze się tył
Dźwięk silnika całkiem przyjemny,choć wolę benzyniaki. Niczego nie można mu zarzucić, chociaż jest jakby czymś zamulony,niby 101KM,a czegoś mu brak.Wiem, wiem, to diesel powyżej 2 tys.obrotów coś zaczyna się dziać,jednak wydaje się,że brakuje nieco dynamiki.Silnik na polskie drogi,wszak nie bardzo jest gdzie szaleć, spokojna jazda w okolicach 120km/h. Do tego jest idealny!
Mało elastyczna skrzynia biegów. Przy ok.50km/h na 4 biegu auto wydaje dziwny dźwięk, jak chciało powiedzieć \"źle mi\",a z kolei na \"trójce\" wchodzi już na wysokie obroty i katuje go z lekka.
Auto dobrze trzyma się drogi,na zakrętach i manewrach OK. Nieco gorzej z wytrzymałością materiałów, 18 m-cy w Polsce i wahacze siadają.Ale to chyba nie tylko Opel polega na dziurawych dziełach polskich drogowców.
Bardzo dobra, tylnia szyba wystarczająco duża, dobra regulacja lusterek bocznych.Żadnych zastrzeżeń.
Przesiadłam się z Mondeo i poczułam różnicę. Zagłówek u kierowcy w Vectrze jest gdzieś daleko od głowy i nie bardzo da się coś z tym zrobić. Próbowałam różnych z nim sztuczek,ale on po prostu bezczelnie ucieka spod potylicy. Totalna porażka na długiej trasie.Ale co tam, ważniejsze jest to niskie spalanie...
I jeszcze coś na temat tyłu: Tylnia kanapa jest wyprofilowana tak że przedni skraj siedziska jest wyżej od tylnej co z jednej strony daje lepszy komfort podróży,ale z drugiej strony trudniejsze wy i wsiadanie dla osób starszych czy mniej sprawnych.
W autku szybko robi się przyjemna temperatura. Przycisk ECO pozwala na ogrzewanie z silnika, bez użycia klimy. No i ten czujnik temperatury w kabinie- świetna sprawa. Wreszcie wiem, co to klimatronic.
Auto ma niskie zawieszenie,ale regulacja wysokości fotela i kolumny kierownicy bardzo się przydaje. Dużo miejsca i nie obijam się o dolne schowki jak np w Fiacie Siena. Z tyłu mieszczą się 2 osoby normalnej budowy lub trzy szczupłe. Inna konfiguracja powoduje ciasność.
Mogłoby być trochę lepiej,ale do dźwięku turbiny trzeba po prostu przywyknąć. Zawsze można włączyć swoją ulubioną muzykę, a fabryczne nagłośnienie w VECTRZE jest naprawdę niezłe!
Wyjazdów do sklepiku tym autem nie polecam. Parę wypadów i potrafi połknąć nawet 10L/100km. On lubi długie dystanse i wtedy optymalizuje się spalanie e ok.5,8-6 l. Tak więc ogólnie auto na trasy, nie do miasta. Z poważnych napraw to tylko narazie pompa,o czym będzie poniżej.
Dobry kompromis pomiędzy jakością i komfortem a ceną. Gdyby jeszcze miał ciut lepszego \"kopa\" byłby liderem w swojej klasie.
Od czasu do czasu zapala się kontrolka ABS i zaraz znika. Były problem z olejem na gorącym silniku powyżej 90 st.C, ale magicy z opla je zażegnali.
Fatalna roleta bagażnika. Teleskopy trzymają się na słowo honoru. Konstruktorzy z opla powinni przyjrzeć się jak robi się to w fordzie.
Pierwsza i jak narazie ostatnia poważna usterka w moim Mułku to awaria pompy. Nie zanm się zupełnie na mechanice samochodowej , zapamiętałam tylko tyle, że była ta usterka rozdzielacza zapłonu w pompie. Koszt naprawy 2.700 zł. Od tej naprawy pali na dotyk, igła. Oby jak najdłużej.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 DTI 16V 100KM 74kW