: BArdzo wrażliwa na kiepskie paliwo pompa wtryskowa
: silen blocki - trzeba wymienić co 20 - 30 tysięcy
Mimo wpadki z pompą w przeciągu pięciu lat poza wymianą płynów, klocków i pasków tylko lałem paliwo i jeździłem. Naprawdę bardzo fajny samochód i na dodatek niezawodny. Zimą odpala nawet przy - 25. Auto stoi pod chmurką przed blokiem.
Dynamiczny i ekonomiczny silnik. Fajnie się wkręca na obroty, ale od 2 tys. obrotów. Turbo dziura jest i to duża chyba, że trzymamy obroty powyżej 2 tys. Silnik jest bardzo elastyczny i nie trzeba machać lewarkiem skrzyni biegów. Na 5 biegu można jechać 60 i 160
Bardzo fajnie zestrojona skrzynia, nie ma problemów ze znalezieniem właściwego biegu.
Słabe tylne wielowachaczowe zawieszenie. Trzeba regularnie dbać o tuleje gumowo - metalowe (silent-block) Jeżeli nie dopilnuje się tej wymiany w terminie nadmiernie zużywa się bieżnik opony, która pracuje poprzecznie.
Jak na kombi nie ma żadnych problemów.
Bardzo szybko się nagrzewa, ale jest jeden warunek 0 sprawny termostat.
Jak na diesla z końcówki XX wieku nie jest źle. Przy dużych prędkościach słychać szum powietrza, ale gdzie na POlskich można szybko jeździć.
Średnie roczne spalanie 5,5 litra. Zimą więcej, latem mniej. Czy miasto czy wiocha to auto za spalanie się kocha. Nie odbiega od AUDI czy VW 1,9 TDI.
Auta te są tanie choć ciężko kupić zadbany egzemplarz. Ja swój przywiozłem osobiście z NIemiec, a następna będzie Vectra C też diesel
W zasadzie nie ma problemów z autem.
W sumie super gdyby nie pompa wtryskowa. Koszt naprawy około 2 tys. zł. Dwóch znajomych też już regenerowało pompy. Problem ten występuje tylko w Polsce - czyżby \"dodatki\" do paliwa...
Słaba blacha i korozja na nadkolach.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 DTI 16V 100KM 74kW