Ocena kierowcy - Opel Vectra B Kombi

dk21@o2.pl, 20 lat temu
Silnik 2.5 V6 170KM 125kW
Rok produkcji 1998
Opel Vectra B Kombi 2.5 V6 170KM 125kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z auta. W niektórych ocenach dałbym badzo dobry - gdyby taki był przewidziany. Ocena "doskonale", to dla mnie raczej ideał.
Przyjemny silnik do codziennej jazdy, dobra elastyczność (60-100 poniżej 9 s, jak kto się zaweźmie to i 40 km/h na V-ce pojedzie i rozpędzi auto), ale jeśli ktoś chciałby poszaleć, to przy tej pojemności można sobie wyobrazić sobie silnik z lepszym "ogniem"
Porażka. Przy zwykłej (powolnej) zmianie idzie wytrzymać, ale próba szybkiego przyspieszania z energiczną zmiana biegów często kończy się zgrzytem, lub koniecznością powtórzenia próby zmiany biegu (!)
Według mnie bdb. charakterystyka na długie trasy (autostradowa). Bardzo porządnie zachowuje kierunek jazdy "na wprost", równie dobrze w łukach. Mnie nie przeszkadza, lubie wiedzieć po czym jadę, ale w zamian trochę zbyt twarde zawieszenie na dziurawe drogi. Układ kierowniczy trochę kiepściejszy, mało "zwinny". Przy dość duzym momencie, bardzo przydatny ASR - szczególnie na śliskim.
W do przodu to nie ma się do czego przyczepić. Minus - kiepskie (małe) lusterka boczne. Poza tym jak to w kombi - zawsze do tyłu bedzie trochę kiepsko widać.
Jak na auto sprzed paru lat, dałbym bdb, gdyby nie dwa małe minusy: brak regulacji osiowej położenia kierownicy, i o zgrozo ! brak regulowanej ręczne czestotliwości przerywanej pracy wycieraczek.
Automatyczna klima - działa OK.
Z przodu OK i wygodnie, ale jak na tą wielkosć auta, to z tyło raczej marnie.
Jest cicho.
Jak na V6, to naprawdę mało pali. W mieście (Wwa) mieszczę siew 11,5 l. Ceny częsci nie odbiegają od średniej.
Dobrze, a raczej bardzo dobrze. Auto kupione jako używane za rozsądne pieniądze i ma: V6 - 170KM, klimatronik, abs, ASR, 4 poduszki, elektryka, tempomat. Nie psuje sie i zjada stosunkowo mało paliwa - czego więcej wymagać.
Jak do tej pory zero.
Nie wiem czy można to wpisać w powazne usterki, ale do tej pory wymieniałem 1 silenblok wachacza przód i 2 silentbloki tylnego stabilizatora.
Opel Vectra B Kombi