Ocena kierowcy - Opel Vectra B Kombi

irekgaz, 15 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1998
Opel Vectra B Kombi 2.0 i 16V 136KM 100kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : Naprawdę ładna linia nadwozia, w szczególności przy czarnym kolorze, ciemna szyba z tyłu, reflektory założyłem po lifcie, ładnie się prezentuje.
Całokształt wypada dość pozytywnie, na pewno zależy aby trafić dobry egzemplarz, jak się kupi złoma to się nie nadąży naprawiać, trzeba patrzeć na blachę aby nie był pognity, BARDZO DUŻYM PLUSEM jest naprawdę niski koszt utrzymania, ceny części w porównaniu np z japończykami śmiesznie tanie, dużo części zamiennych używanych na rynku wtórnym z anglików
Silnik dosyć dobry,wystarczający do spokojnej jazdy po mieście a w przypadku chęci sportowej jazdy 136kM wystarcza , lubi wysokie obroty, przy jeździe powyżej 150 km/h trochę uciążliwie słychać mruczenie silnika, przy długiej jeździe (kilkugodzinnej) potrafi zmęczyć, w miarę ekonomiczny , przy spokojnej jeździe w mieście na klimie nie przekracza 13 litrów LPG lub 10 litrów Pb, na trasie spalanie może zejść do 8 litrów LPG, jest to dobry wynik jak na to auto (2 litry poj., kombi + klima)
Nie miałem żadnych problemów, czytałem że czasami niektórzy mieli problemy.
Bez zarzutu, twarde zawieszenie , dobrze trzyma się drogi, na naszych dziurach odczuć można twardość tego zawieszenia za to w trasie extra.Kto chce komfort i miękkość to musi szukać w innych markach.
Bez problemu, parkowanie nawet kombiakiem z ciemną szybą nie stwarza kłopotów.
Można znaleźć auto z bardzo bogatym wyposażeniem jak na tą klasę co w dużej mierze rekompensuje minusy tego auta. Do jazd na bardzo długie trasy na autostrady np.po europie trochę męczy się człowiek. Jak wysiadałem z mercedesa po 10 godzinach to nie czułem takie zmęczenia jak po 5 godzinach w Vectrze. No ale cóż takie trasy też da się przeżyć i nie ma co porównywać do mercedesa.Ogólnie oceniam na dobrze.
Pierwsze auto w którym mimo klimatronika ma tak wydajną i skuteczną klimatyzację, zero problemów z ogrzewaniem.
Przestrzeń nie jest zbyt duża ale cóż oczekiwać po klasie średniej, da się przeżyć, do mercedesa daleko ale w Hondzie Accord VII Tourer(Kombi 2005r) tyle samo miejsca było.
Jak na tą klasę rewelacja, mało słyszalny szum od kół, zawieszenia, jedynie silnik najbardziej słychać przy bardzo dużych obrotach lub prędkościach. Miałem Hondę Accord VII(2005r) i wyciszenie porównywalnie , tyle że silnik w Hondzie ciszej pracował.
Spalanie w normie , wiadomo jak się podepta mocniej to i spali o 2-3 litry więcej miasto śr 12,5 l/100km LPG trasa śr 10,5 l/100km LPG
Myślę że w miarę sympatyczne auto za rozsądną cenę, widać to po drogach bo coraz więcej tych aut widać, nie ma co wymagać bo jak się chce super dynamikę czy bezawaryjność czy doskonałą jakość to trzeba co najmniej wydać drugie tyle. Auta warte swej ceny, przy dobrym zakupie mogą wiele lat służyć i naprawdę można być zadowolony.
Tak sobie, ja trafiłem dobry egzemplarz, zrobiłem tuleje tylne - standart - miałem kilka różnych aut i niestety na nasze drogi nie wytrzymałego zawieszenia
Nie miałem poważnych usterek

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]