Ocena kierowcy - Opel Vectra B Kombi

Silnik 1.8 i 16V 116KM 85kW
Rok produkcji 1997
Opel Vectra B Kombi 1.8 i 16V 116KM 85kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Spalanie - dużo mniejsze niż oczekiwałem.
Silnik : Silnik krokowy, przepływomierz, EGR - 100%, że będą do czyszczenie/wymiany
Karoseria : Przed liftem rdzewieją błotniki tył i progi
Inne : Manetka kierunków - taka sama jak w astrze i tam ten sam problem - samoczynnie włączają się światłą długie
Pomimo jego wad mam słabość do tego auta, bo ma ponadczasowy design zarówno na zewnątrz jak i w śrtodku. Zwłaszcza w lepszych wersjach wytposażenia.
Na zimnym silniku klekoczą popychacze i to jest reguła dla tego silnika. Odgłos cichnie po nagrzaniu silnika.
Często potrafi zgrzytnąć. Poza tym większych problemów nie zauważyłem. Za to znam ludzi, którzy mają z nią spore problemy, zwłaszcza z układem różnicowym.
Zawieszenie jest bardzo komfortowe, miękkie, ale dobrze trzymające drogę. Na polskich drogach dość szybko wyrabiają się tuleje wahaczy i gumy na łącznikach stabilizatorów, ale naprawa jest tania i nietrudna.
Bardzo dobra, lekko tylko przeszkadza przedni słupek.
Trzeba się przyzwyczaić do sterowania elektrycznymi szybami prawą ręką, ale poza tym wszytsko OK.
Klimatyzacja wysiadła mi niestety dwukrotnie w przeciągu niecałego roku. Raz pękło okucie przewodu (plus chłodnica do wymiany), drugi raz padła sprężarka. Dodatkowo mechanik zapaćkał nagrzewnicę i teraz niestety słabo chłodzi/grzeje.
Bardzo przestronne auto, zwłaszcza kiedy się przesiądzie z Forda Fiesty ;) Miejsca jest mnóstwo zarówno z przodu jak i z tyłu, a bagażnik jest monstrulanych rozmiarów.
Dopiero sporo powyżej 100 km/h słychać wyraźnie szum wiatru, zawieszenie też jest dobrze wygłuszone - żadnych nadmiernych hałasów.
Jeżdżę tylko na LPG. Spalanie zaskoczyło mnie na plus. Pali tylko 1-2l na 100km więcej, niż poprzednia Fiesta z silnikiem 1.3!
Auto warte swojej ceny.
Niestety psuje się zbyt dużo rzeczy. Silnik krokowy (auto ciągle gaśnie na wolnych obrotach), przepływomierz, zawór EGR, manetka kierunkowskazów (samoczynnie włączają się długie światła), mikroprzełączniki w zamka centralnego, pilot zamka w wersji przedliftowej często rdzewieją tylne błotniki i progi (u mnie także maska na podszybiu), także pada sonda lambda, termostat, czujnik obrotów wału korbowego, wyświetlacz TIS (znikają piksele)...
Patrz wyżej - samochód służy do jeżdżenia, nie do naprawiania...

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 116KM 85kW [l/100km]

9,3