: konieczność kapitalki silnika a i tak dalej skądś olej leje
Układ elektryczny
: padł wyświetlacz temp., godz., daty, notoryczne zapalanie sie kontrolek
Ogólnie auto dla cierpliwych, z zasobnym portfelem. Dużo drobiazgów, które denerwują, dodatkowo kwestia techniczna. Ogólnie żałuję że go kupiłem.
Niestety jak go kupiłem to nie zauważyłem że silnik był na wykończeniu, ktoś zalał jakaś recepturkę i po zrobieniu ok 10-20 tysięcy kapitalka silnika :/ teraz niestety gdzieś cieknie olej a mechanik rozkłada ręce bo wszystko, co odpowiedzialne jest za uszczelnianie zostało wymienione... zagadka...
Czasami biegi ciężko wsadzić, pomimo wymiany tarczy i docisku... bardzo drogie wysprzęgliki!!! jednostkowo w sklepie motoryzacyjnym ponad 700 zł za sztukę!!
Precyzyjnie, tutaj nie można się do niczego przyczepić. W zakrętach po prostu jak przyklejony. Zawieszenie dobrze wybiera nierówności. Niestety troszkę twarde.
Wszystko ok, tylko boczne lusterka za małe, lecz to kwestia przyzwyczajenia, długa maska niestety trochę utrudnia.
Wszystko na swoim miejscu. Niemalże intuicyjne posługiwanie się wyposażeniem. Dobrze umieszczone przyciski do elektrycznych szyb.
Tu też dobrze auto wypada. Wystarczy chwila i jest już ciepło.
Tu to normalnie super. MIałem wcześniej passata b4, myśałem że on jest przestronny, lecz po przesiadce do opla jest o niebo lepiej. 4 osoby w kombi podróżują konfortowo, 5 osoba ma już ciężko.
Perfekcyjnie. Bardzo niewiele odgłosów z zewnątrz dochodzi do środka.
Tutaj niestety nie najlepiej. W mieście spokojnie 9 litrów łyknie, trasa ok 7-8. Gaz w trasie ok 9-10, w mieście 10-11. Zbyt słaby silnik do masy i gabarytów auta.
Za tą cenę można kupić lepsze auta, choć starsze, ale za to w dieslu.
Przykre ale opel lubi się w miarę czasu rozpadać :( listwy ozdobne na drzwiach bocznych notorycznie odpadają. Nie można ich niczym przykleić. Wnętrze także się rozpada, wszystko jest za delikatne. Choć niektóre elementy są dobrze wykonane. Padł też wyświetlacz godziny i daty oraz temperatury.
Padł silnik, skrzynia biegów, chłodnica, termostat, często pada hamulec ręczny, końcówki drążków kierowniczych, elementy gumowe zawieszenia także. Ogólnie auto dla majsterkowicza. Dodatkowo rdza, wychodzi prawie wszędzie. Odpadają listwy zewnętrzne.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW