Ocena kierowcy - Opel Vectra B Hatchback

Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 1999
Opel Vectra B Hatchback 2.0 i 16V 136KM 100kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Cisza w śroku i przyjemne prowadzenie
Samochód godny polecenia. Niestety większość egzeplarzy tego rocznika ma przejechane w okolicach 300 tys. km. Oczywiście w ogłoszeniach występuje dziwna granica 160 tys. km. Jak kupowałem swoją miała blisko 230 tys. km -większość oglądających ją osób od razu ją skreślała, bez większego sprawdzenia. Niestety taką mamy mentalność - wolimy kupić sztrucla z wirtualnym przebiegiem i chwalić się przed sąsiadami jaką to okazję trafiliśmy :-)
Pierwsza uwaga do autorów tabel. Elastyczność to nie tylko silnik, ale i skrzynia biegów. Na wolnych obrotach nie słychać silnika. Przy wiekszych obrotach jest głośniejszy i ten odgłos jest dosyć specyficzny. Dla mnie O.K. Jeśli chodzi o elastyczność to jednak trochę zbyt długie przełożenia, co jednak jest rekompensowane częściowo mocą i momentem obrotowym.
Biegi wchodzą bez haczenia, ale z pewnym oporem. Dla ceniących komfort nieco lepiej to wygląda w przypadku Audi i VW Passata.
Bardzo dobrze trzyma się drogi,przyjemnie twardy subiektywnie lepsze odczucia niż w VW Passacie - Passat ten sam rocznik - może bardziej komfortowy, a Vectra sportowa. Sprawdzałem pokonywania ostrych zakrętów w porównaniu z Fordem Focusem. Moim zdaniem pod względem szybkości różnica była niewielka, ale subiektywnie Focus z nieco mniejszym wysiłkiem wchodzi w zakręty.
Naprawdę bardzo dobrze. Tu Audi, czy Passat nie ma żadnej przewagi, może poza wielkością lusterek, ale po krótkim czasie przyzwyczaiłem się.
Może nie ma tylu schowków co obecne auta, ale mam wersję na 100-lecie Opla (lepie wyposażoną) i nic mi nie brakuje poza większą kieszenią w drzwiach bocznych.
Bardzo szybkie odparowywanie szyb, super automatyczna klimatyzacja, szybkie nagrzewanie wnętrza.
Wbrew pozorom wystarczająca - ma porównanie do Audi A4 i VW Passata, choć generalnie Opel Vectra nie był specjalnie wielkim autem jak na te czasy (patrz Renault Laguna, Citroen Xantia itp). Z przodu porównywalnie do A4 i Passata; we wszystkich z tyłu niby najwięcej w VW Passacie, ale biorać pod uwagę wygląd zewnętrzny, który może sugerować inaczej, Pasat B5 ma mniej miejsca na kolana niz Passat B4.
Bardzo dobrze. Niekiedy jednak gdzieś słychać jakieś pojedyncze trzaski, w porównywalnym Pasacie wcale nie było lepiej
Jak na ten silnik to bardzo dobrze. Jak nie przekraczamy przy przyspieszaniu 3.5 tysiąca obrotów na minutę to możemy zejść na trasie (do 120 - 130 km/h) w granicach 6 litrów (benzyna) lub 8 litrów (gaz). Z drugiej strony - miasto, włączona klimatyzacja, zimny silnik, krótkie odcinki do 12 litrów (benzyna), 14 litrów (gaz)
Moim zdaniem z klasy średniej z pojazdów niemieckich tego rocznika to Ford i Opel mają najlepszy stosunek ceny do jakości - przynajmniej nie są przewartościowane - sprawdzone na bardzo wielu przypadkach. Nie są to cuda na kółkach, ale mają realny stosunek ceny do wartości
Typowe - skrzypienie od czasu do czasu fotela kierowcy.
Pęknięty kolektor wydechowy, spalone żarówki wyświetlacza temperatury przy klimatyzacji. W tym przypadku Vectra A z silnikiem 1.6 C16NZ wymiata - naprawdę bezawaryjny samochód.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]

8,5