Piękne auto, wygodne, pakowne, dość ekonomoczne, ale brak mu solidności wykonania. To pozbawia i pieniędzy i poczucia zaufania do auta; osobiście bardzo cenię niezawodność, a tu mnie zawiodło
Biorąc pod uwagę tę pojemność i gabaryty auta - może być, szczególnie na wysokich obrotach; chodzi oczywiście o 16V; brakuje może czasem mocy, ale za to nie brakuje na paliwo
czasem coś haczy, ale ogólnbie może być, chodzi lekko
To jest chyba najmocniejsza strona - auto beż żadnycvh systemów elektronicznych b.dobrze trzyma się drogi; bardzo udany kompromis pomiędzy komfortem a stabilnością auta na zakrętach; auto "płynie"
z tyłu może byc lepiej, ale to cena za duuuży bagażnik (sedan)
może być; do lusterek trzeba się przyzwyczaić, ale za to są pięknie wkomponowane w maskę
dobrze działa ogrzewanie; brakuje mi klimy
spokojnie można podróżować wygodnie z bagażami w dalekie podróże w 4 osoby (sprawdziłem); to też mocna strona tego samochodu - jest duży chociaż nie "krowiasty"
powyżej 110 zaczyna się hałas, ale dźwięk silnika dość przyjemny, świszczą uszczelki
Wspaniale - ten silnik to kolejny odany kompromis - 100 koni, ale za to super spalanie, pali mi tyle samo co poprzednia skoda favorit - albo nawet mniej
Nie wiem; może lepiej Mondeo albo Avensis albo Xantię? Trudno mi ocenić; ja kuipiłem okazyjnie, dlatego mimo wszytsko nie żałuję
No i tu się zaczyna... Przełączniuk świateł, podświetlenie, wyświetlacz TID, trzaski, stuki w hamulcach, piski, itd. - aż się nie chce wymieniac tych wszytskich drobiazgów. Psuje przyjemność, ale to zapewene wina przebiegu. Generalnie kiepsko, trzeba tracić czas na warsztat; wymina gumowych elementów zawieszenia oczywiście, głośnia praca zawieszenia; etc. etc.
Dwa razy musiałem holować - raz przewody w. napięcia (nie wiem czy wierzyć mechanikom); raz spadł przewód od hydraulicznego sprzęgłą - naprawa 10 zł, ale unieruchomiło samochód; generalnie nadużył mojego zaufania. Teraz jest o.k, ale musi trochę "popracować", żebym go na nowo polubił
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW