Ocena kierowcy - Opel Vectra B Hatchback

GrzesM, 15 lat temu
Silnik 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW
Rok produkcji 1998
Opel Vectra B Hatchback 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW 1999-2002 - Oceń swoje auto
Inne : Przyjemność z jazdy tym samochodem jest duża. Jest cicho w środku, pewnie trzyma się drogi i zapewnia dośc dobry komfort podróżowania. Jest dość dobrze wyposazony jak na ten rok produkcji (1998) - klimatyzacja, ABS, elktryczne szyby, lusterka, wielofunkcyjna kierownica. Ma także pojemny bagażnik.
Układ elektryczny : Awaria alternatora
Generalnie polecam. Ładny, wygodny, w miarę niezawodny samochód klasy średniej za niewielkie pieniądze.
Silnik elastyczny - na 5. biegu można poruszać się już od 50km/h. Dość dynamiczny, jak na masę auta. Włączenie klimatyzacji w odczuwalny sposób nie wpływa na moc, którą dysponuje kierowca.
Tylko jedynka czasem wchodzi dość opornie, poza tym bez zastrzeżeń
Na plus - dobrze trzyma się w zakrętach. Na minus - stosunkowo duży promień skrętu
Poza widocznością do tyłu (hatchback) bez zastrzeżeń. Małe lusterka wsteczne
W zasadzie nie ma się do czego przyczepić
Wentylator działa dość cicho i skutecznie. Klimatyzacja manualna też daje radę w lecie.
Dla czterech osób może być, oczywiście nie ma luksusu
Muszę przyznać, że samochód jest dobrze wyciszony
Na plus dość tanie naprawy (przynajmniej w moim przypadku). Powszechnie dostępne są zamienniki oryginalnych części a to obniża koszty eksploatacji. Na minus - dość duże zużycia paliwa i oleju silnikowego.
Za cenę 10-11 tys. zł to myślę, że niezły wybór. Oczywiście trzeba szukać zadbanych egzemplarzy i warto dać wtedy parę stówek więcej....
Uszkodzony wyświetlacz LCD (nie wyświetlają się wszystkie piksele). Nie działa elektryczna regulacja wysokości reflektorów. Kiedyś miałem problem z przeciekaniem wody do kabiny - nieszczelny był gumowy korek w błotniku.
Na czas trzeba wymieniać/naprawiać co potrzeba (rozrząd, pompa wody, alternator, hamulce, zawieszenie), wtedy nie ma kłopotu. Mi zdarzyła się raz nieprzyjemna awaria alternatora, która uniemożliwiła kontynuowanie podróży. Z droższych napraw robiłem regenerację kompresora klimatyzacji (700zł za napełnieniem i wymiana jednego węża)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V ECOTEC 101KM 74kW [l/100km]

8,7