: Jest nie do zarżnięcia!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ten silnik znosi gaz wręcz wspaniale!!!!!
: blachy w tych samochodach są do d...
Układ elektryczny
: siadają głupotki
Przeniesienie napędu
: przeguby!!!!!!!!!!!!!!!
Na terkoczących przegubach, dziurawej podłodze, zardzewiałym tłumiku, cieknącym silniku, cieknącym wspomaganiu, braku ręcznego, nie zmienianym rozrządzie rok po terminie, nie zmienianym filtrze oleju itd. zrobiłem 30000km. Pojechałem nad morze robiąc 700 km i nic.
silnik dwulitrowy jest bardzo elastyczny. Na trzecim biegu spokojnie można jechać 30km/h , jak i 100 :-) jak jadę w trasie na piątce to wjeżdżając do terenu zabudowanego nie muszę redukować- można jechać 50-60km/h i się nie krztusi. Oczywiście na LPG troszkę gorze, ale tylko troszkę. Duży minus to uszczelki silnika, które ciekną. Jak kupowałem vectrę to osiągnąłem 185km/h na benzynie(z zapasem mocy) i 175 na LPG, teraz mam skręcony gaz, więc myślę, że tak do 150-155km/h pójdzie.
Ogólnie ok, tylko 4 lubi haczyć, wtedy trzeba cofnąć i poprawić.
Bardzo komfortowy nawet wówczas, gdy jest rozwalony w pył- tak jak u mnie (wali już wszystko, co może walić i skrzeczeć). Sypią się przeguby- z tego co wiem, to nie tylko w wersji z dużymi silnikami.
ogólnie widoczność spoko, tylko do tyłu gorzej- zaliczyłem dwa razy bramę, dwa razy słup, raz znak drogowy, raz drzwi garażowe i raz Peugeota 106 :-} już chyba wyczuwam tę furę...
wszystko pod ręką, choć popielniczka nagminnie mi wypada...
odkąd wymieniłem termostat- gorąco jak w piekle! W lato spoko- zostaje szyberdach, ale
nawiew też daje radę!
LIMUZYNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jak podwozie wali jak szalone, a układ wydechowy ma same dziury (system WRC- Warcy, Rycy, Csescy), to trudno, żeby nie było głośno:-}
gazu w mieście spala ok. 11l, w trasie 9,5, a benzyna to nawet do 7l schodziłem (lubię cisnąć spod świateł, ale w trasie spokojnie- nie przekraczam 100km/h)
Kupiłem samochód za 2500zł. Czyli tyle co dwa rowery górskie, wycieczka zagraniczna, szwajcarski zegarek średniej klasy... przeliczajcie sobie to jak chcecie, Vectra to niezawodny samochód za tyle co nic!
z drobiazgów u mnie nie działają: kontrolki, ogrzewanie tylnej szyby, światła wstecznego biegu, odpadła posufitka, pękają elementy tapicerki drzwi, wypada popielniczka, jarały się bezpieczniki :-)
Podłoga jest jak w samochodzie Freda Flinstona (trochę przesadzam, ale jest sporo dziurek). Rozwalił się alternator- kupiłem za stówę na szrocie i chodzi już pół roku. Rdza zjada też progi i nadkola (mimo, że jeszcze nie widać) nowy tłumik przez rok zdążrzył zardzewieć. Przeguby terkoczą już od roku. Amortyzatory ledwo żyją, całe zawieszenie- trup.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 115KM 85kW