Ocena kierowcy - Opel Vectra A Sedan

Gambeat@interia.pl, 17 lat temu
Silnik 1.8 i 90KM 66kW
Rok produkcji 1994
Opel Vectra A Sedan 1.8 i 90KM 66kW 1990-1995 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Świetne hamulce, ze dwa razy uratowały mi już skórę.
Karoseria : Komentarz chyba nie jest potrzebny. Po prostu rdzewieje.
Wygodne, pojemne, rodzinne auto.
Kultura pracy ok. Jest cichy i ładnie mruczy. Stosunkowo mało elastyczny, nierówno pracuje na poniżej 1000 obr. Dość żwawy, przy tej masie auta.
Poręczna, przełożenia łatwo się zmieniają. Nic nie skrzypi, skrzynia chodzi lekko. Jedynka, dwójka i wsteczny czasem potrafią haczyć.
Nie mam zastrzeżeń. Zawieszenie komfortowe, dobrze wchodzi w zakręty, lekko się prowadzi. Wygodnie.
Nie ma problemów z manewrowaniem. Duże lusterka, spore pole widzenia.
Wygodnie, komfortowo. Auto typowo rodzinne, olbrzymi bagażnik. Bez zastrzeżeń.
Bez klimy trudno mówić o wentylacji ;) Szyberdach i szyby zapewniają dobry przepływ powietrza. Ogrzewanie bardzo dobre.
Auto absolutnie wygodne, świetne na dalekie trasy. Jedyną wadą jest wygoda piątego pasażera - tutaj auto kuleje. Reszta bez zastrzeżeń.
Hałas jest znośny, pod warunkiem, że przy prędkościach powyżej 100km/h szyby są zamknięte. Szyberdach generuje stosunkowo mało hałasu (uchylony), ale jednak.
Auto bardzo dobrze wypada pod względem ekonomicznym. Dobre spalanie w mieście i na trasie, zarówno przy gazie, jak i na benzynie. Co ważne, jeśli ktos ma ciężką nogę, nie będzie miał lekkiego portfela. Moja instalacja LPG jest ustawiona na maksimum osiągów. Wyniki poniżej.
Za tą cenę (5.500 zł) nie znajduję auta lepszego, ekonomiczniejszego i tańszego w utrzymaniu.
Nie mam zastrzeżeń. Jak do tej pory przepaliły mi się tylko dwie lampki: oświetlenie wnętrza i schowka.
Kilka rzeczy (zawieszenie, blacharka) musiałem poprawić po poprzednim właścicielu, który nie dbał zbytnio o auto. Mnie się żadna poważna awaria nie zdarzyła.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 90KM 66kW [l/100km]

10,5