Ocena kierowcy - Opel Vectra A Sedan

Flak, 15 lat temu
Silnik 1.6 i KAT 75KM 55kW
Rok produkcji 1992
Opel Vectra A Sedan 1.6 i KAT 75KM 55kW 1988-1995 - Oceń swoje auto
Inne : to jak płynie po drodze
jak na pierwsze auto dla 20 latka to wymarzone. Polecam. Konstrukcja tradycyjna i przyjemna. Nie jest autem wyścigowym bo nie o to w nich chodzi.
pracuję cicho jak na auto z takim rocznikiem. Elastycznośc- można jechać 60km/h zarówno na 3 jak i na 5 i to nie jest wysiłek dla silnika. Przy 5 tylko kiepsko z przyspieszeniem ale w końcu eko-jazda to nie wyścigi ;)
jak to skrzynia z Opla czyli dla mnie bardzo przyjemnie. Biegi wskakują bez problemu i nie wyskakują ;)
stare auto ale jednak dość duże przez co płynie po drodze bardzo przyjemnie. Nieprzyjemne są dziury i nierówności- kiepsko wyciszone w tych momentach.. nie wiem na ile jest to stan amortyzatorów ale mam zamiar je wymienić.
z widocznością w szybach nie ma problemów- jak to w sedanie trzeba się przyzwyczaić, że przy parkowaniu tyłem nie widać gdzie się dupsko kończy;) troche wprawy i gra gitarka. Jak dla mnie problem jest z lusterkami- wysokie ale krótkie. Jak bym ich nie ustawił to i tak mam martwe pola jak w tirze- przy zmianie pasa trzeba się powyginać i posprawdzać pas obok;)
bez zarzutu. Nawet stwierdzam, że rozwiązanie pokrętła ogrzewania jest ciekawsze niż tradycyjne pokrętła w astrach i nowszych vectrach
na nagrzanie nie trzeba czekać zbyt długo- 3-4 min jazdy i robi się cieplutko. Szyby odparowują bardzo ładnie.
no vectra w końcu jest sedan/limuzyna także dla 4 osób bardzo przyjemnie bez problemu. w 5 też da się z 200 km przejechać w miarę bez problemu.
to jest chyba największy minus tego auta.. przenosi nierówności głośno no i słychać szum wiatru powyżej 100 no i silnik od 110..
jak to mówią- na giełdzie koszyk części za 100 zł ;) zamienników po wyżej uszu ;)paliwo- w trasie 6 z groszem, miasto 8-9. a przy ostatnich mrozach nawet 10...
Lepiej kupić starszego opla i sobie pojeździć niż nowsze uno albo jakiegoś innego cieniasa. Wyższość nad francuzami- cenna zamienników i dostęp do nich. za moją vectre dałem 3 000 i jestem zadowolony niezmiernie.
póki co tylko linka od ręcznego.. części 67 zł ale kupa grzebania przy tym..
odpukać w niemalowane..

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i KAT 75KM 55kW [l/100km]