Ocena kierowcy - Opel Vectra A Sedan

Silnik 1.6 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1990
Opel Vectra A Sedan 1.6 i 75KM 55kW 1988-1995 - Oceń swoje auto
Silnik : spalanie i elastyczność
do vectry przesiadłem się z tavrii, skok technologiczny nie do opisania. ogólnie auto sprawia dobre wrażenie wizualne, zadbane, postawione na fajnych alufelgach powoduje, że są ludzie którzy się jeszcze za nim na ulicy obejrzą.
Zgrzeszyłbym, gdybym na jego kulturę pracy narzekał, we współpracy z instalacją gazową to naprawdę dobry układ napędowy, elastyczny i ekonomiczny, więcej nie da się o nim powiedzieć
różnymi autami jeździłem, skrzynia w oplu nie odstaje w żaden sposób od reszty, nie ma się do czego przyczepić
stabilne auto, niewielkie przechyły na zakrętach, doskonale wyczuwalny układ jezdny zwłaszcza bez wspomagania
jak na rowerze, jednak przy cofaniu nie wiadomo kiedy się kończy tyłek, zwłaszcza jeśli ma się hak, ale i to da się po jakimś czasie opanować
przesuwaki i przełączniki czytelne i łatwo dostępne
nagrzewać się zaczyna po przejechaniu jakichś 400-500m, wentylacja ekstra, szyby odparowują w trymiga
z przodu ile zapragniesz tyle masz, z tyłu nie miałem okazji sprawdzić ;), mam 1,80m wzrostu ale nikt nigdy nie narzekał na brak miejsca siadając za mną
cóż, szum opon i powietrza, na wertepach nie ma mocnych, w każdym aucie cośtam słychać, aczkolwiek mogłoby być lepiej w porównaniu w innymi autami w tej klasie
wyniki dla LPG: miasto 10; trasa 7, noszę ciężkie obuwie ;), naprawy... np. rozrząd 500zł (na szczęście rozrząd w tym silniku jest bezkolizyjny, także zerwanie paska nie powoduje żadnych uszkodzeń)
za te pieniądze (3tyś pln), polecam każdemu który ma niezbyt głęboki portfel, nie chce oczerniać żadnego samochodu, ale 100% wolę vectrę niż jakieś uno lub inne tico
odkleiła się podsufitka przyczyna to wstawiony niefabrycznie szyberdach, jeszcze poza polską no i stan polskich dróg (wertepy) dorobił resztę, z tego samego powodu popękała konsola pod przednią szybą, nie wiem co jeszcze, czasem się nie otworzą któreś drzwi z centralnego (wina siłownika), no cóż starość nieradość, ogólnie drobiazgi to drobiazgi przecież
z tych nieuzasadnionych: pasek rozrządu postanowił mnie zaskoczyć 100km od domu, potem po 36tyś. ponownie strzelił (rozrząd bezkolizyjny), tej zimy wyszły spore problemy z układem chłodzenia (termostat, na szczęście wymieniony przy okazji rozrządu), poszły też trzy rurki, i to nie w jednym czasie więc trzy niezaplanowane postoje w różnych częściach miasta i sporo borygo się nawlewałem. tak jak już wspominałem starość, dziadek się sypie i nic w tym dziwnego.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 75KM 55kW [l/100km]

7,9