Ocena kierowcy - Opel Vectra A Hatchback

Silnik 2.0 i KAT 115KM 85kW
Rok produkcji 1994
Opel Vectra A Hatchback 2.0 i KAT 115KM 85kW 1988-1995 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Komfort jazdy.Myślalem ze po mercedesie wszystkie auta będą dla mnie twarde i nie wygodne, ale vectra A daje rade:)Dla mnie duzo wygodniejsza niz np. twarda vectra B czy astra. W zasadzie oprocz tego chyba nic bo wiedzialem co kupuje, auto duze, mocne, w miare oszczędne za stosunkowo nie duze pieniadze.
Karoseria : Słabe zabezpieczenie antykorozyjne, zwłaszcza z tyłu nad kołami
Inne : Często świecąca się lampka ABS, przyczyn moze byc wiele jeszcze nie rozgryzłem tego bo za każdym razem gdy jade podłączyć pod komputer problem znika:(
Silnik : Problemy z alternatorem.Znajomy miał ten sam problem na długiej trasie w zimie.Ja zregenerowałem swój i przez dwa lata bez zarzutów jezdzi:) Koszt ok 200zł
Moją vectrę kupiłem w bardzo zdrowym stanie dlatego bardzo mi sie podoba, przyjemnie sie jeżdzi za nie wielkie pieniądze. Jeśli ktoś znajdzie ładny egzemplarz to polecam to auto, zwłaszcza ostatnie roczniki 94-95 dobrze wyposażone i z troche lepszą blachą. A jednak nie dam vectrze oceny 5. Wszystko przez ta rdzewiejącą blachę i ten nie zawsze sprawny ABS. Ale nie ma auta bez wad.
Silnik 2.0 8V to chyba najlepszy silnik opla. Dynamiczny, oszczędny, trwały.Myślę że to najmocniejszy punkt tego auta. Nie żle znosi LPG. Po założeniu gazu trochę go zmuliło, ale wciąż jest czym jechać:)...a moze już się przyzwyczaiłem i chciałbym więcej mocy:)) W mojej vectrze troche nierówno pracuje na wolnych obrotach, ale akurat mi to w niczym nie przeszkadza.
Nie miałem z nią problemów.Wydaje mi się że trochę za długie przełożenia niektórych biegów.2 do 100km/h 3 do 170km/h. Czasami ciężo wchodzi wsteczny ale wystarczy jeszcze raz wcisnąć sprzęgło do końca i problem znika.
Auto prowadzi się całkiem przyjemnie. Na nierównościach troche buja na boki. Na równej drodze wzór! Na zakrętach fajnie sie prowadzi. Moja vectra moze jest trochę za miękka ale przez to lepszy komfort jazdy...mi to pasuje nie narzekam:)
Jest dobrze. Gorzej przy cofaniu ale to kwestia przyzwyczajenia bo wcześniej miałem w auto sedanie.
Bez zarzutu
Ja nie narzekam. Trudno ocenić. Jak jeżdziłem volvo to po przejechaniu kilometra ziało ogniem:) W Vectrze tak nie jest, ale volvo to volvo.
Wydaje mi sie że jak na ta klase auta to nie ma co narzekać. Audi 80, golf 3 nie dają rady. Może mogłoby być więcej miejsca dla wysokich pasażerów na nogi i nad łową, ale vectra nadrabia to wielkim bagażnikiem. Ja mam 180cm wzrostu i z tyłu jedzie mi się wygodnie. Nie próbowałem jechać w bagażniku ale pewnie też było by wygodnie;))) Jak chcesz wiecej to kup omege.
Jak sie nie zamyka obrotomierza to calkiem cichutko:) Trudno mi obiektywnie oceniać ale znajomi mówią żę cichutkie auto.
Nie wiem czy jest jeszcze takie auto za taką cene które ma taką dynamikę i tak mało pali. Na benzynie palił na trasie niecałe 7l. w jeździe mieszanej 8-8,5l. Na gazie pali litr więcej. Nie chce mi sie wierzyć ludziom którzy twierdzą że potrafi średnio spalić 13l gazu. Mój maksymalnie spalił kiedyś średnio 11,5l gazu na baku 35l a jechałem bardzo ostro i połowę trasy przez miasto. O naprawach nie napisze bo ich narazie nie robiłem zbyt wiele (tłumik,alternator,drążek stabilizatora przez trzy lata,60 tys.km)
Tu dałbym nawet ocenę 6. za 10tys zł mozna kupic vectre A 95r w bardzo dobrym stanie z full wyposazeniem i miec duze fajne autko. Dla porównania moj kolega kupil corse 97r silnik 1.0 za 9 tys. auto male, slabe, bez wyposazenia, koszty spalania takie jak moje a raz w miesiacu psuje sie poważnie. Inny kolega ma vectre B 97r którą ceni na 10-12tys. a chce ją sprzedać i kupic ode mnie:) bo w swoja wkłada wiecej kasy przez rok niz ja przez trzy:) ale mi sie nie opłaca sprzedać bo nie wezme tyle kasy za to auto co jest warte. Nie kupil bym tego auta ponownie bo kocham mercedesy aczkolwiek ta decyzja nie miala by nic wspolnego ze zdrowym rozsadkiem bo za merca w124 90r zaplace tyle samo, auto duzo starsze z dwa razy wiekszym przebiegiem i dwa razy tyle spali:( ale co sie nie robi z miłosci:)))
Przytrafiło sie kilka drobnych usterek ale nie ma sie co dziwic auto ma juz troche lat. Np. nierówno działajacy hamulec reczny, zapalajaca sie kontrolka ABS co akurat bardzo mnie drażni więc nie dam oceny 5
Oprócz alternatora nie było żadnych poważnych usterek

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i KAT 115KM 85kW [l/100km]

9,3