Ocena kierowcy - Opel Vectra A Hatchback

Piotrek, 18 lat temu
Silnik 2.0 i KAT 115KM 85kW
Rok produkcji 1994
Opel Vectra A Hatchback 2.0 i KAT 115KM 85kW 1988-1995 - Oceń swoje auto
Sylwetką może nie zachwyca ale z drugiej nie odbiega zbytnio sylwetką od nowszych aut. Jak dla mnie młodego człowieka auto wręcz doskonałe,spory bagażnik i wystarczająco dużo miejsca dla kierowcy jak i pasarzerów.
Silniki bardzo dobre(DOHC) 2.0i jest na tyle dynamiczny że może zawstydzić nie jedno młodsze od siebie auto. 115km w zupełności wystarcza.
Bez zarzutów.Biegi wskakują gładko i bez żadnych problemów.Żwawy na każdym biegu.
Układ jezdny jest bardzo dobry, również uważam że te auto płynie.Pokonywanie zakrętów z większą prędkością nie sprawia żadnych kłopotów,świetnie trzyma się drogi. Właściciel audi 80 bardzo zachwalał wpomaganie kierownicy,stwierdził że jest o niebo lepszy w prowadzeniu niz audi.
Nie widze żadnych zastrzeżeń.Parkowanie tyłem nie sprawia żadnych kłopotów.
Co do ergonomi również nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń.Nic nie skrzypi nic nie trzeszczy. wszystko pod ręką.Jedynie to popielniczka mogła by znajdować się w innym miejscu,chodzi mi o zbyt małą przestrzeń dzielącą ją od drążka zmiany biegów.Materiały mogły by być lepszej jakości,podczas wsiadania do auta pozostawionego na słońcu można poczuć się jak w saunie.
Co do wentylacji różnie bywa.Szyberdach wspaniała żecz bez względu czy elektryczny czy nie.
Jestem wysokim kierowcą (195cm.) i nie narzekam na brak miejsca na nogi czy nad głową.Co do tylniej kanapy to podróże na dlasze odległości mogą okazać się męczące dla wyższych osób.U mnie na tylniej kanapie podrużują 2 osoby ponieważ 3 osoba siedząca po środku w dużym stopniu ograniczała widoczność do tyłu.
Wyciszenie jest dobre, Nawet przy szybkiej jeździe nie jest głośny.
Ekonomiczność jak dla mnie jest w porządku i tak jak na 2.0 nie jest zbytnio paliwożerny.
Bardzo dobry.Chociaz blachy nie są najlepsze, najlepiej wiedzą o tym właściciele którzy nie posiadają garażu.Ogólnie blachy opla są podatne na korozje w szczególności nadkola i progi.
Niedawno miałem problem z hamulcem ręcznym,zerwała mi się linka.Nie działa mi silniczek odpowiedzialny za wysuwanie anteny.
Nigdy nie miałem poważniejszej usterki.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i KAT 115KM 85kW [l/100km]

8,7